Οι χιώτικοι χορτοκεφτέδες και το άρωμα της Χίου στο τραπέζι μας.
Ο μάραθος ή το φινόκιο που στα Χιώτικα το λέμε μάλαθρο, έχει έντονη δροσερή γεύση και μυρωδιά σαν διακριτικό ούζο. Τα φύλλα του μοιάζουν με του άνηθου και τα άνθη του είναι κίτρινα.
Ο μάραθος διακρίνεται σε τρία είδη, τον κοινό μάραθο, το φινόκιο και τον άγριο που χρησιμοποιούμε στη Χίο.
Υλικά
- ½ κιλό σπανάκι ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι μάραθο
- 2 µατσάκια φρέσκα κρεμμύδια
- 2 αυγά
- 150 γρ. τριµµένο Μαστέλο Αλμυρό
- 2 κουταλιές της σούπας σούμα ή ούζο
- πιπέρι
- αλεύρι λευκό για όλες τις χρήσεις (όσο «σηκώσει»)
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
- Πλένουμε πολύ καλά τα χόρτα και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.
- Στη συνέχεια τα ψιλοκόβουμε σε ένα μεγάλο μπολ και βάζουµε λίγο αλάτι.
- Τα ανακατεύουμε με τα χέρια μας, τα στραγγίζουμε µε τις φούχτες µας και τα βάζουµε σε ένα καινούργιο μπολ.
- Προσθέτουµε τα αυγά, το τριμμένο Μαστέλο, το πιπέρι και τη σούμα ή το ούζο,δεν βάζουμε επιπλέον αλάτι διότι το τυρί είναι αρκετά αλμυρό.
- Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι το μείγµα να σφίξει και να «στέκεται» στο κουτάλι της σούπας.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα.
- Ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά το μείγμα και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν οι κεφτέδες από όλες τις μεριές.
- Τους βγάζουμε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και τους βάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν το λάδι τους.
Σερβίρουμε με άλλους μεζέδες και χιώτικο ούζο.