Συνταγή Σιμόνη Καφίρη

Υλικά

  • 600 γρ. αλεύρι δυνατό (ή αλεύρι κατάλληλο για ψωμί ζυμωτό)
  • 1½ φακελάκι μαγιά ξηρή
  • 1 κ.γλ ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 1½ φλιτζάνι περίπου νερό χλιαρό
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

 

Για τη γέμιση

  • 250 γρ. κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 1 κ.σ. ξίδι
  • 100 γρ. ελιές χοντροκομμένες, χωρίς κουκούτσι (προαιρετικά)
  • 300 γρ. Μαστέλο Αλμυρό τριμμένο

 

Εκτέλεση

  1. Λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να γίνουν διάφανα και τρυφερά. Σβήνουμε με το ξίδι. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε τα 50 γρ. αλεύρι ανακατεύοντας ζωηρά. Προσθέτουμε το τυρί και τις ελιές και αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη.
  2. Στο μεταξύ, ανακατεύουμε σε μπολ το αλεύρι με τη μαγιά και τη ζάχαρη. Διαλύουμε το αλάτι στο νερό και το προσθέτουμε λίγο λίγο στο αλεύρι ζυμώνοντας στο μίξερ με το γάντζο ζυμώματος ή με το χέρι μέχρι να γίνει το μίγμα λείο και ομοιογενές.
  3. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 10 λεπτά ακόμα τεντώνοντας και μαζεύοντας τη ζύμη με το κάτω μέρος της παλάμης. Λαδώνουμε ένα μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη πλασμένη σε μπάλα. Την αφήνουμε σκεπασμένη μεμβράνη και μια πετσέτα σε ζεστό μέρος για 60 λεπτά να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
  4. Κατόπιν ανακατεύουμε τη γέμιση στη φουσκωμένη ζύμη και τη ζυμώνουμε ξανά για 10 δευτερόλεπτα. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε 10 λεπτά.
  5. Ξαναζυμώνουμε για 10 δευτερόλεπτα και την αφήνετε ξανά για 10 λεπτά να ξεκουραστεί. Ξαναζυμώνετε για 10 λεπτά και αφήνουμε τη ζύμη για 30 λεπτά.
  6. Τη χωρίζουμε σε τέσσερα κομμάτια, πλάθουμε στρογγυλά καρβέλια ή μακρόστενες φραντζολίτσες, τα αραδιάζουμε σε λαδωμένο ταψί, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε για 40 λεπτά να φουσκώσουν.
  7. Προθερμάνουμε το φούρνο στους 180°C βαθμούς.
  8. Αλείφουμε τα καρβέλια με χτυπημένο αβγό και γάλα, χαράζουμε την επιφάνεια σταυρωτά με κοφτερό κοπίδι και ψήνουμε στον φούρνο για 40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.