Οι χιώτικοι χορτοκεφτέδες και το άρωμα της Χίου στο τραπέζι μας.

Ο μάραθος ή το φινόκιο που στα Χιώτικα το λέμε μάλαθρο, έχει έντονη δροσερή γεύση και μυρωδιά σαν διακριτικό ούζο. Τα φύλλα του μοιάζουν με του άνηθου και τα άνθη του είναι κίτρινα.

Ο μάραθος διακρίνεται σε τρία είδη, τον κοινό μάραθο, το φινόκιο και τον άγριο που χρησιμοποιούμε στη Χίο.

Υλικά

  • ½ κιλό σπανάκι ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μάραθο
  • 2 µατσάκια φρέσκα κρεμμύδια
  • 2 αυγά
  • 150 γρ. τριµµένο Μαστέλο Αλμυρό
  • 2 κουταλιές της σούπας σούμα ή ούζο
  • πιπέρι
  • αλεύρι λευκό για όλες τις χρήσεις (όσο «σηκώσει»)
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

 

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε πολύ καλά τα χόρτα και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.
  2. Στη συνέχεια τα ψιλοκόβουμε σε ένα μεγάλο μπολ και βάζουµε λίγο αλάτι.
  3. Τα ανακατεύουμε με τα χέρια μας, τα στραγγίζουμε µε τις φούχτες µας και τα βάζουµε σε ένα καινούργιο μπολ.
  4. Προσθέτουµε τα αυγά, το τριμμένο Μαστέλο, το πιπέρι και τη σούμα ή το ούζο,δεν βάζουμε επιπλέον αλάτι διότι το τυρί είναι αρκετά αλμυρό.
  5. Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι το μείγµα να σφίξει και να «στέκεται» στο κουτάλι της σούπας.
  6. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα.
  7. Ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά το μείγμα και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν οι κεφτέδες από όλες τις μεριές.
  8. Τους βγάζουμε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και τους βάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν το λάδι τους.

 

Σερβίρουμε με άλλους μεζέδες και χιώτικο ούζο.