Υλικά

Για τη βάση

  • 250γρ. κριθαροκουλούρα ή παξιμάδι Κυθήρων
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 ντομάτα μέτρια ξυσμένη στον τρίφτη
  • λίγη ρίγανη
  • αλάτι

 

Για την κρέμα

  • 250γρ. φέτα λιωμένη με πιρούνι
  • 250γρ. ανθότυρο Μαστέλο
  • 200γρ. Κατσικάκι Μαστέλο τριμμένο σε ψιλό τρίφτη
  • 1 μεγάλη κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 15 ελιές χωρίς το κουκούτσι ψιλοκομμένες
  • λίγο δυόσμο και λίγη ρίγανη φρέσκια
  • αλάτι, πιπέρι λευκό

 

Για τη διακόσμηση

  • 300γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
  • λίγη ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι
  • λίγη κάππαρη
  • ελιές Καλαμών
  • κλωναράκια φρέσκιας ρίγανης ή δυόσμου και βασιλικού

 

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC.
  2. Τρίβουμε το παξιμάδι στο multi και το αναμιγνύουμε σε ένα μπολ με την ξυσμένη ντομάτα, το ελαιόλαδο, τη ρίγανη και το αλάτι, μέχρι να γίνουν ένα μίγμα σαν λάσπη.
  3. Με αυτό στρώνουμε τον πάτο, μιας φόρμας με σούστα και το ψήνουμε στο φούρνο για 15 λεπτά τουλάχιστον, μέχρι να στεγνώσει και να γίνει τραγανό. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
  4. Στο multi χτυπάμε τη φέτα, με το ανθότυρο, το γιαούρτι και το Κατσικάκι Μαστέλο, μέχρι να γίνουν ενιαίο μίγμα. Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ελιές και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά. Αν είναι πολύ σφιχτό προσθέτουμε λίγο γάλα. Δοκιμάζουμε τη γεύση και τη διορθώνουμε με αλατοπίπερο αν είναι απαραίτητο.
  5. Απλώνουμε το μίγμα πάνω από την παξιμαδένια βάση και αφήνουμε το cheesecake στο ψυγείο να κρυώσει πολύ καλά.
  6. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την επικάλυψη. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα ντοματίνια, αλατίζουμε και τα σοτάρουμε μέχρι μαλακώσουν. Τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη, λίγη ρίγανη και το βαλσαμικό ξίδι και περιμένουμε να γλασάρουν λίγο κουνώντας το τηγάνι στη φωτιά.
  7. Αφήνουμε να κρυώσει το μίγμα εντελώς και δοκιμάζουμε αν θέλει επιπλέον ζάχαρη ή αλάτι.

Σερβίρισμα

Πριν σερβίρουμε, αδειάζουμε τα ντοματάκια πάνω από το cheesecake, το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και διακοσμούμε με κάππαρη, ελιές Καλαμών και μερικά κλαράκια φρέσκιας ρίγανης ή δυόσμου και βασιλικού.