ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΕΦ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΟΒΑ
Υλικά για 4 άτομα
- 6 μεγάλα καλαμάρια
- 100 ml ελαιόλαδο
- 50 ml λεμόνι φρεσκοστυμμένο
- μπούκοβο ή πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο για τη γέμιση
- ½ φλιτζάνι πράσινες ψιλοκομμένες
- ½ φλιτζάνι κόκκινες ψιλοκομμένες
- 200 γρ. μαλακό τυρί Μαστέλο® σε μπαστουνάκια
Για το σερβίρισμα
- ½ ποτηράκι του κρασιού λεμόνι
- ½ ποτηράκι του κρασιού νερό
- 2 ποτηράκια του κρασιού ελαιόλαδο
- αλάτι
Εκτέλεση
- Βάζουμε τα κάρβουνα να γίνονται – θέλουμε δυνατή φωτιά.
- Ξεχωρίζουμε τα πλοκάμια από το σώμα των καλαμαριών και αφαιρούμε το κόκαλο. Ξεπλύνουμε και σκουπίζουμε καλά. Στο κάτω σημείο του σώματος κάνουμε ένα σκίσιμο ½ εκ. με το μαχαίρι.
- Χτυπάμε σε μπολ το ελαιόλαδο με το λεμόνι και τα πιπέρια και με το μισό αρτύζουμε τα καλαμάρια.
- Βάζουμε 1 κ.γ πιπεριές και ένα μεγάλο μπαστουνάκι μαλακό τυρί Μαστέλο® μέσα σε κάθε καλαμάρι και κλείνουμε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδα.
- Βάζουμε τη σχάρα πολύ κοντά στα κάρβουνα και τοποθετούμε πάνω τα καλαμάρια με το σκίσιμο προς τα επάνω. Όταν φουσκώσουν, τα πατάμε ελαφρά να ξεφουσκώσουν. Αφήνουμε να ροδίσουν και γυρίζουμε.
- Αλείψουμε με το χτυπημένο ελαιόλαδο 2-3 φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Μπορούμε να τα ψήσουμε και σε δυνατό προθερμασμένο φούρνο στην ένδειξη grill (220°C) για 12 λεπτά.
- Αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες και σερβίρουμε με σάλτσα που θα φτιάξουμε χτυπώντας στο σέικερ ½ ποτηράκι του κρασιού λεμόνι με ½ ποτηράκι του κρασιού νερό, 2 ποτηράκια του κρασιού ελαιόλαδο και ανάλογο αλάτι.
Συνοδεύουμε με σαλάτα και παγωμένο λευκό κρασί.
Εδώ έχουμε ένα θαλασσινό που ψήνεται σε κάρβουνο αποκτώντας ένα καπνιστό χαρακτήρα οπότε η πρώτη μας επιλογή είναι κρασιά με στοιχεία καπνού όπως ένα Chardonnay ή ένα Ασύρτικο. Άλλη επιλογή ένα πλούσιο ροζέ κρασί με αρκετή οξύτητα ώστε να ταιριάζει με το λεμόνι.