ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΕΦ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΟΒΑ

Υλικά για 4 άτομα

  • 6 μεγάλα καλαμάρια
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 50 ml λεμόνι φρεσκοστυμμένο
  • μπούκοβο ή πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο για τη γέμιση
  • ½ φλιτζάνι πράσινες ψιλοκομμένες
  • ½ φλιτζάνι κόκκινες ψιλοκομμένες
  • 200 γρ. μαλακό τυρί Μαστέλο® σε μπαστουνάκια

 

Για το σερβίρισμα

  • ½ ποτηράκι του κρασιού λεμόνι
  • ½ ποτηράκι του κρασιού νερό
  • 2 ποτηράκια του κρασιού ελαιόλαδο
  • αλάτι

 

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε τα κάρβουνα να γίνονται – θέλουμε δυνατή φωτιά.
  2. Ξεχωρίζουμε τα πλοκάμια από το σώμα των καλαμαριών και αφαιρούμε το κόκαλο. Ξεπλύνουμε και σκουπίζουμε καλά. Στο κάτω σημείο του σώματος κάνουμε ένα σκίσιμο ½ εκ. με το μαχαίρι.
  3. Χτυπάμε σε μπολ το ελαιόλαδο με το λεμόνι και τα πιπέρια και με το μισό αρτύζουμε τα καλαμάρια.
  4. Βάζουμε 1 κ.γ πιπεριές και ένα μεγάλο μπαστουνάκι μαλακό τυρί Μαστέλο® μέσα σε κάθε καλαμάρι και κλείνουμε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδα.
  5. Βάζουμε τη σχάρα πολύ κοντά στα κάρβουνα και τοποθετούμε πάνω τα καλαμάρια με το σκίσιμο προς τα επάνω. Όταν φουσκώσουν, τα πατάμε ελαφρά να ξεφουσκώσουν. Αφήνουμε να ροδίσουν και γυρίζουμε.
  6. Αλείψουμε με το χτυπημένο ελαιόλαδο 2-3 φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Μπορούμε να τα ψήσουμε και σε δυνατό προθερμασμένο φούρνο στην ένδειξη grill (220°C) για 12 λεπτά.
  7. Αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες και σερβίρουμε με σάλτσα που θα φτιάξουμε χτυπώντας στο σέικερ ½ ποτηράκι του κρασιού λεμόνι με ½ ποτηράκι του κρασιού νερό, 2 ποτηράκια του κρασιού ελαιόλαδο και ανάλογο αλάτι.

 

Συνοδεύουμε με σαλάτα και παγωμένο λευκό κρασί.

Εδώ έχουμε ένα θαλασσινό που ψήνεται σε κάρβουνο αποκτώντας ένα καπνιστό χαρακτήρα οπότε η πρώτη μας επιλογή είναι κρασιά με στοιχεία καπνού όπως ένα Chardonnay ή ένα Ασύρτικο. Άλλη επιλογή ένα πλούσιο ροζέ κρασί με αρκετή οξύτητα ώστε να ταιριάζει με το λεμόνι.