Από το Tetti’s Flakes

Donuts φούρνου με αγελαδινό τυρί Μαστέλο, προσούτο, ρόκα, μπεσαμέλ με Μαστέλο και αυγό ποσέ.  Επειδή τα πρωινά μας πρέπει να είναι βασιλικά.

Υλικά

(6 μερίδες)

Για τα donuts

• 180 ml γάλα, χλιαρό
• 2 ¼ κ.γ. ξηρή μαγιά
• 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
• ¼ κ.γ. αλάτι
• 70 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο
• 2 αυγά, μεσαία
• 50 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο
Για την μπεσαμέλ
• 40 γρ. βούτυρο αγελάδος
• 60 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
• 300 ml γάλα
• 50 γρ. μαλακό τυρί Μαστέλο, τριμμένο

Για τα αυγά

• 6 αυγά
• 12 κ.σ. ξύδι
Για το σερβίρισμα
• 300 γρ. μαλακό τυρί Μαστέλο σε φέτες
• ρόκα
• 6 φέτες προσούτο
• 6 αυγά ποσέ

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ προσθέτουμε το χλιαρό γάλα μαζί με τη μαγιά. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Για να βοηθήσουμε τη μαγιά να ενεργοποιηθεί προσθέτουμε μια πρέζα ζάχαρη.
  2. Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι. Ανακατεύουμε με το χέρι.
  3. Προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ το λιωμένο βούτυρο αγελάδος, και ένα ένα τα αυγά.
  4. Στη συνέχεια προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του κάδου. Στην περίπτωση που η ζύμη δε ξεκολλάει προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι.
  5. Τυλίγουμε τον κάδο του μίξερ με μια καθαρή πετσέτα και τοποθετούμε στο φούρνο στους 40-50°C μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Θα χρειαστεί περίπου 45-60 λεπτά.
  6.  Σε μια λαδόκολλα ανοίγουμε τη ζύμη μας με τη βοήθεια ενός πλάστη σε πάχος περίπου 3 εκατοστών.
  7. Με τη βοήθεια ενός τσέρκι διαμέτρου 10 εκατοστών σχηματίζουμε τα donuts, ανοίγοντας μια τρύπα στη μέση. Μεταφέρουμε τη λαδόκολλα σε ένα ταψί, τυλίγουμε με μια καθαρή πετσέτα και τοποθετούμε στο φούρνο στους 40-50°C μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. Θα χρειαστεί περίπου 20-30 λεπτά.
  8.  Ψήνουμε τα donuts στους 190°C αέρα, για 10-12 λεπτά. Μόλις βγούνε από το φούρνο, αλείφουμε σε κάθε donut περίπου 1 κ.σ. λιωμένο βούτυρο.

Για την μπεσαμέλ

  1. Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει και ελαφρά ανακατεύουμε με το σύρμα μας.
  2. Προσθέτουμε και το αλεύρι, ανακατεύουμε και σιγά σιγά προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα.
  3. Αφού ανακατέψουμε καλά βγάζουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε.
  4. Προσθέτουμε και το τυρί Μαστέλο και ανακατεύουμε συνεχώς, αφήνοντας 1 χούφτα για το τελείωμα.

Για τα αυγά

  1. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι προσθέτουμε νερό και φέρνουμε σε βρασμό.
  2. Σε ένα φλιτζάνι προσθέτουμε 2 κ.σ. ξύδι και έπειτα το αυγό. Περιμένουμε 2 λεπτά ώστε το ξύδι να θωρακίσει το αυγό.
  3. Χαμηλώνουμε το μάτι με το νερό, καθώς το νερό πρέπει να σιγοβράζει. Με ένα σύρμα χειρός ανακατεύουμε το νερό που σιγοβράζει στην κατσαρόλα δημιουργώντας μια δίνη στο εσωτερικό της.
  4. Με προσοχή προσθέτουμε στη δίνη ένα αυτό τη φορά και αφήνουμε για 3-4 λεπτά.Όταν είναι έτοιμο με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας το αφαιρούμε και το αφήνουμε πάνω σε κουζινόχαρτο. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα.

Για το σερβίρισμα

• Κόβουμε το αγελαδινό τυρί Mastelo σε φέτες και ψήνουμε σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και από τις δύο πλευρές μέχρι να μαλακώσει η κάθε φέτα.

• Κόβουμε το κάθε donut στη μέση και τοποθετούμε τη ρόκα, δύο κ.σ. μπεσαμέλ, μια φέτα προσούτο, τυρί Mastelo και τέλος το αυγό.