Από το Manos Dimitroulis Dietstories
Το Μαστέλο είναι πολύ θρεπτικό και υγιεινό τυρί με απίστευτη γεύση που ταιριάζει γάντι στον τραχανά.
Ο τραχανάς είναι ένα ελληνικό superfood όντας πλούσιος σε μαγνήσιο, ασβέστιο, φυλλικό οξύ & φυτικές ίνες.
Είναι ότι πρέπει για τον κρύο καιρό και σίγουρα θα αρέσει πολύ και στα παιδιά σας.
Υλικά (για 4 μερίδες)
- 200 γρ. ζυμωτό γλυκό τραχανά
- 200 γρ. Μαστέλο σε κυβάκια
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
- 3 φρέσκες ώριμες ντομάτες (ή 10 ντοματίνια) ψιλοκομμένα
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 χούφτες ντοματίνια
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση
- Σοτάρουμε το κρεμμύδι σε κατσαρόλα με το ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει.
- Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε αλάτι & πιπέρι και λίγο από το ζωμό (½ κούπα περίπου). Αφήνουμε να πάρει μία βράση.
- Χτυπάμε το μείγμα με ραβδομίξερ χειρός μέσα στην κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε τον υπόλοιπο ζωμό και μόλις πάρει μία βράση ρίχνουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε καλά.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20-25 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τα ολόκληρα ντοματίνια, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για άλλα 5 λεπτά.
- Ρίχνουμε το Μαστέλο, ανακατεύουμε για άλλα 5 λεπτά και σερβίρουμε προαιρετικά με φρέσκια ρίγανη
Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα (1/4 συνταγής)
- Ενέργεια: 379 kcal
- Υδατάνθρακες: 47 γρ.
- Πρωτεΐνη: 16.2 γρ.
- Λιπαρά: 15.2 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 4.9 γρ.
- Φυτικές Ίνες: 3.6 γρ.
Γιατί αγαπάμε τα τυριά Μαστέλο
- Το Μαστέλο είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνες Α, D, σε φώσφορο, ψευδάργυρο και πρωτεΐνες, έχοντας χαμηλή περιεκτικότητα νατρίου (αλατιού)
- Έχει φανταστική γεύση και υφή
- Καταναλώνεται ωμό αλλά λιώνει και υπέροχα στο ψήσιμο
- Είναι πλούσιο σε φώσφορο και πρωτεΐνη έχοντας λίγες θερμίδες.