Υλικά για 4 άτομα
Για τη ζύμη
- 500 γρ. αλεύρι δυνατό ή για όλες χρήσεις
- 1 κύβο νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξηρή
- ½ κ.γ. αλάτι
- 1 ½ κ.γ. ζάχαρη
- νερό χλιαρό (περίπου 350 ml)
Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε 1 έτοιμο φύλλο ζύμης για πίτσα
- 150 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 4 κ.σ ελαιόλαδο
- ½ κουτί ντοματάκι κονκασέ
- ½ κ.γ. αλάτι
- πιπέρι
- 1 κ.γ.ζάχαρη
- 1 μικρό ποτήρι ούζο
- μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 120 γρ. Μαστέλο Αλμυρό
- 3 κ.σ λιωμένο βούτυρο
Εκτέλεση
- Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και 3 κ.σ. αλεύρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε για περίπου 5-6’, κατόπιν προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το αλάτι. Δουλεύουμε το μίξερ με τον γάντζο για 5-8 λεπτά, μέχρι να ξεκολλάει το ζυμάρι.
- Μεταφέρουμε σε μπολ που έχουμε βάλει 1 κ.γ. λάδι. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί.
- Ξεκινάμε να ετοιμάζουμε τον κιμά. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σοτάρουμε ελαφρώς και προσθέτουμε τον κιμά. Τον σοτάρουμε καλά μέχρι να αλλάξει το χρώμα του.
- Στη συνέχεια σβήνουμε με το ούζο και βάζουμε το ντοματάκι κονκασέ, το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη, τον μισό μαϊντανό ψιλοκομμένο ½ ποτήρι νερό ζεστό και ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσει ο κιμάς και να τραβήξει εντελώς τα υγρά του.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C. Βάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζουμε σε 10 ίσα κομμάτια. Ανοίγουμε κάθε κομμάτι με τον πλάστη, σε ορθογώνιο πάχους ½ εκ.
- Με τα δάχτυλα κάνουμε βαθουλώματα στη ζύμη, ελαττώνοντας ταυτόχρονα το πάχος της. Γεμίζουμε την επιφάνεια με τον κιμά. Πιάνουμε τις δυο άκρες και τεντώνουμε ελαφρά τη ζύμη, δίνοντάς της το κλασικό σχήμα του πεϊνιρλί. Τσιμπάμε τις άκρες να κολλήσουν και να φυλακίσουν τη γέμιση.
- Αλείφουμε με λίγο νερό τα πεϊνιρλί για να γίνουν τραγανά. Βάζουμε αλεύρι στο πυρωμένο ταψί, ακουμπάμε τα πεϊνιρλί και ψήνουμε για 10΄ στην κάτω σχαρα του φούρνου. Όπως τα βγάζουμε καυτά, τα πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και τα αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο. Σερβίρονται ζεστά.