Το Αλμυρό Μαστέλο® έχει δυνατή, πικάντικη γεύση και είναι το τυρί που οι Χιώτες προτιμούν παραδοσιακά για να συνοδεύσουν τα ζυμαρικά τους.

Υλικά

Για τα μακαρόνια

  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • κλαδάκια σπάρτου ή ξύλινα καλαμάκια για σουβλάκι.

 

Για το σερβίρισμα:

  • Τυρί Μαστέλο Αλμυρό
  • Σάλτσα ντομάτας

 

Εκτέλεση

  1. Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και κάνοντας λακκούβα στη μέση ρίχνουμε το λάδι, το αλάτι και χλιαρό νερό και ζυμώνουμε στο χέρι ή με μίξερ, ώστε να φτιάξουμε μια αρκετά σφιχτή ζύμη.
  2. Ανοίγουμε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο, κόβουμε λωρίδες και μετά μικρά τετράγωνα. Παίρνουμε ένα κλωναράκι ή ένα καλαμάκι και βάζουμε στην παλάμη μας ένα τετραγωνάκι ζύμης τα «τρίβουμε» γύρω από το κλωναράκι με τις δυο μας παλάμες για να αποκτήσει το μακαρόνι τρύπα στη μέση. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία, μέχρι να τελειώσει όλη η ζύμη.
  3. Τα βάζουμε απλωμένα σε ελαφρώς αλευρωμένο σε ταψί και τα αφήνουμε να στεγνώσουν σε δροσερό και ξηρό μέρος για 1-2 ώρες. .
  4. Ψήνουμε όπως τα χοντρά μακαρόνια. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα από το νερό και τα ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι που έχουμε ψήσει τη σάλτσα.
  5. Τα σερβίρουμε αμέσως με τυρί Μαστέλο Αλμυρό