Υλικά

  • 10-12 μικρά αυγά για βράσιμο (σε περίπτωση που κάποιο σπάσει)
  • 2 κούπες αλεύρι γ.ο.χ. και 5 κ.σ. επιπλέον για τα αυγά
  • 1 ½ κ.γ. baking powder
  • 2 αυγά χτυπημένα μέχρι να γίνουν πολύ αφράτα και να φουσκώσουν
  • 1/3 της κούπας κρύο βούτυρο σε κύβους
  • ½ κούπα γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κούπα γάλα πλήρες
  • 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • ½ κ.γ. ζάχαρη
  • 100γρ Μαστέλο αγελαδινό σε κύβους
  • 1 κούπα Κατσικάκι Μαστέλο τριμμένο (κρατάμε 3 κ.σ. ξεχωριστά)
  • 150γρ Chorizo ή άλλο πικάντικο αλλαντικό
  • 5 φύλλα φρέσκο βασιλικό ή θυμάρι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε τα αυγά για 3’ ακριβώς και τα τοποθετούμε αμέσως σε νερό με παγάκια!
  2. Τα καθαρίζουμε προσεκτικά, μόλις κρυώσουν και τα τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C αέρα.
  4. Κόβουμε το λουκάνικο σε μικρά κομματάκια και το ψήνουμε σε τηγάνι για 1′-2′.
  5. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, baking, το βασιλικό και το πιπέρι, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με τα δάχτυλα μας μέχρι να γίνει σαν χοντρή άμμος, ρίχνουμε το γιαούρτι, τη σόδα και το γάλα και ανακατεύουμε λίγο, ενσωματώνουμε τα χτυπημένα αυγά με απαλές κινήσεις και τέλος προσθέτουμε το λουκάνικο και τα τυριά.
  6. Σε μια βάση για muffins βάζουμε αντικολλητικό χαρτί να περισσεύει αρκετά και στρώνουμε μια κουταλιά της σούπας από το μείγμα σε κάθε θήκη, τοποθετούμε στο κέντρο το αυγό, που το έχουμε περάσει από αλεύρι πρώτα, να σταθεί μέσα και καλύπτουμε τελείως από πάνω με το υπόλοιπο μείγμα στρώνοντας με τα χεριά μας. Η διαδικασία θέλει προσοχή διότι τα αυγά είναι μαλακά και μπορεί να σκάσουν, πασπαλίζουμε με τυρί.
  7. Τα ψήνουμε για 20’ σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C αέρα. Σερβίρουμε αμέσως.

Tips:

– Αν θέλετε να φτιάξετε τα muffin χωρίς κρέας, αντικαταστήστε το λουκάνικο με σοταρισμένες ψιλοκομμένες πολύχρωμες πιπεριές ή και μανιτάρια.

–  Τα 3’ είναι ο ιδανικός χρόνος ψησίματος του αυγού, ώστε το ασπράδι να έχει σφίξει για να μπορέσουμε να το τοποθετήσουμε στη ζύμη άλλα και ο κρόκος να παραμείνει ρευστός και μετά το ψήσιμο στο φούρνο. Το αυγό θα ψηθεί επιπλέον και στο φούρνο έτσι αν το θέλετε διαφορετικά ψημένο δείτε παρακάτω πόση ώρα βράζουμε τα αυγά και πως βράζουμε τα αυγά. Μετράμε το χρόνο στο βράσιμο του αυγού. Τα λεπτά στο βράσιμο των αυγών έχουν μεγάλη σημασία. Τα 3΄ αναφέρονται σε καθαρό χρόνο για το βράσιμο των αυγών, αρχίζουμε δηλαδή να μετράμε χρόνο, μόλις δούμε τις πρώτες φουσκάλες βρασμού στο νερό.

  • Εντελώς Μελάτο αυγό
    Σε 2΄ μόλις που έχει αρχίσει να σφίγγει λιγάκι το ασπράδι και ο κρόκος διατηρείται υγρός και μελάτος.
  • Μελάτο αυγό
    Σε 4΄το ασπράδι έχει σχεδόν σφίξει αλλά ο κρόκος είναι ακόμη ρευστός και μελάτος.
  • Σχεδόν σφιχτό αυγό
    Σε 6΄ το ασπράδι έχει σφίξει και αρχίζει να σφίγγει και ο κρόκος.
  • Σφιχτό αυγό
    Σε 8΄ το ασπράδι είναι σφιχτό και ο κρόκος έχει πήξει.
  • Πολύ σφιχτό αυγό
    Σε 10΄ και ο κρόκος και το ασπράδι έχουν πήξει εντελώς και είναι σφιχτά.