Κρεατοπιτάκια γεμάτα αρώματα, αλλά καθόλου βαριά, μιας και τα μπαχαρικά μαγειρεύονται στο τέλος. Εξαιρετικά για να τα πάρετε μαζί σας αφού τρώγονται και κρύα.

Υλικά

  • 700 γρ. φύλλα χωριάτικα κιχί ή φύλλο κρούστα σε λωρίδες 10-15 εκατοστών
  • 1 πατάτα σε κύβους
  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4 σκ. σκόρδο
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1κ.γ. τζίντζερ φρέσκο τριμμένο
  • 1/2 κ.γ. πάπρικα, γλυκιά
  • ξύσμα λεμονιού
  • 1 μεγάλο μάτσο μαϊντανό
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 200 γρ. Μαστέλο σε κύβους

Εκτέλεση

  1. Σοτάρουμε με το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, τον κιμά, προσθέτουμε την πατάτα, το κρεμμύδι και το καρότο. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε 1 φλ. ζεστό νερό και μαγειρεύουμε για 10′.
  2. Κόβουμε τα σκόρδα σε λεπτές φέτες, τα βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με όλα τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε να βγάλουν όλα τα αρώματά τους, βάζουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, ανακατεύουμε και αφαιρούμε από τη φωτιά.
  3. Αφήνουμε στην άκρη για 30′ να κρυώσει.
  4. Κόβουμε το φύλλο σε λωρίδες, το πλάτος τους εξαρτάται από το πόσο μεγάλα θέλουμε να γίνουν.
  5. Απλώνουμε μια λωρίδα από ένα φύλλο στον πάγκο εργασίας μας και πασπαλίζουμε με 1 κ.γ. ελαιόλαδο. Βάζουμε στη μία άκρη 1 κουταλιά του γλυκού από τη γέμιση και 1 κύβο Μαστέλο και τυλίγουμε διαγώνια ώστε να έχουμε ένα τριγωνάκι. Αν μας δυσκολεύει μπορούμε να τυλίξουμε και ρολάκια αλλά τότε θα κόψουμε το Μαστέλο σε μπαστουνάκια.
  6. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση.
  7. Βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί όλα τα πιτάκια και ρίχνουμε 1κ.γ. ελαιόλαδο σε κάθε ένα.
  8. Ψήνουμε 15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170 βαθμούς μέχρι να πάρουν χρώμα.

Σερβίρισμα

Συνοδεύουμε με γιαούρτι ανακατεμένο με ψιλοκομμένο δυόσμο ή κύμινο, λίγο λάδι και αλάτι. Είναι πολύ νόστιμα και κρύα!