Από το The Cook In You

Ένα εξαιρετικό ορεκτικό, ένα διαφορετικό σαγανάκι θα σας παρουσιάσω σήμερα!

Η εποχή των κυδωνιών είναι εδώ και εκτός από γλυκό κουταλιού κυδώνι, δοκιμάστε οπωσδήποτε αυτή τη συνταγή. Αυτό το τυρί σαγανάκι με καραμελωμένα κυδώνια, θα σας πάρει το μυαλό!

Από καιρό σκεφτόμουν μία συνταγή με κυδώνια και όταν ξαφνικά προέκυψε η συνεργασία μου με το τυρί Μαστέλο, η ιδέα ξεκαθάρισε στο κεφάλι μου. Τυρί Μαστέλο, σαγανάκι με καραμελωμένα κυδώνια λοιπόν!

Και να σας πω κάτι; Είμαι περήφανη και πολύ ενθουσιασμένη γι’ αυτή τη συνεργασία. Γιατί λατρεύω τα αυτά τα υπέροχα τυράκια, τα χρησιμοποιώ συχνά στο σπίτι και πάντα παραγγέλνω πιάτα που περιέχουν Μαστέλο, όταν τα εντοπίζω σε κάποιο μενού εστιατορίου.

Tο Μαστέλο για να μην μπερδεύεστε, δεν είναι είδος τυριού, είναι εμπορικό σήμα γαλακτοκομικών προϊόντων (είναι η μάρκα, σα να λέμε). Όλα τα προϊόντα φτιάχνονται στη Χίο από τον Κωνσταντίνο Τουμάζο και παρασκευάζονται αποκλειστικά από φρέσκο πλήρες Χιώτικο αγελαδινό και κατσικίσιο γάλα. Στη αγορά κυκλοφορούν 6 διαφορετικά τυριά της εταιρίας (δείτε τα εδώ) και είναι το ένα καλύτερο από το άλλο. Μπορείτε επίσης να παραγγείλετε τα τυράκια από το e-shop και να τα έχετε άμεσα στην πόρτα σας!

Για το σημερινό σαγανάκι με καραμελωμένα κυδώνια, χρησιμοποίησα μαλακό τυρί Μαστέλο από αγελαδινό γάλα, γιατί λατρεύω τη μοναδική γλυκιά και βουτυράτη γεύση που παίρνει όταν ψήνεται. Ψήνεται γρήγορα και η ιδιότητα του να μη λιώνει και να μη χάνει το σχήμα του, είναι ότι καλύτερο για το σημερινό μου σαγανάκι. Ωστόσο αν θέλετε λιγότερα λιπαρά στο πιάτο σας, δοκιμάστε τη συνταγή με Μαλακό Τυρί Κατσικάκι Μαστέλο.

Υλικά

• 1 κυδώνι
• 500 ml νερό
• 60 γρ. μαύρη ζάχαρη
• 50 γρ. μέλι
• ξύσμα και χυμό από ένα λεμόνι (ακέρωτο)
• 1 κ.σ. δεντρολίβανο
• 150 γρ. μαλακό τυρί Μαστέλο αγελαδινό
• 1 σφηνάκι τσίπουρο

Εκτέλεση

Βήμα 1. Προετοιμασία
Πλένουμε τα κυδώνια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες (πάχους περίπου 1/2 εκατοστό). Δεν καθαρίζουμε τη φλούδα τους, για να μην χάσουν τα σχήμα τους κατά το μαγείρεμα.

Βήμα 2. Μαγείρεμα
Σε ένα μεγάλο τηγάνι (ή σχαροτήγανο) στρώνουμε τις φέτες του κυδωνιού, τη μία δίπλα στην άλλη και προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε ελαφρά, τοποθετούμε καπάκι και αφήνουμε να βράσουν για περίπου 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε το δεντρολίβανο και γυρίζουμε τα κυδώνια προσεχτικά από την άλλη πλευρά τους. Αν το νερό έχει εξατμιστεί προσθέτουμε ακόμα 1/2 περίπου κούπα. Αφήνουμε να βράσουν για λίγη ώρα ακόμα μέχρι τα κυδώνια να είναι μαλακά και καλαμελωμένα και το χρώμα τους να γίνει ένα απαλό πορτοκαλί.

Βήμα 3. Προσθέτουμε το τυρί Μαστέλο
Κόβουμε σε φέτες το τυρί (πάχους περίπου 1 εκατοστό) και τις προσθέτουμε στο τηγάνι. Ψήνουμε για 1 λεπτό από την κάθε πλευρά. Σβήνουμε με το τσίπουρο. Μην δοκιμάσετε να “βάλετε φωτιά” αν δεν είστε εξοικειωμένοι, απλά ρίξτε το τσίπουρο και αφήστε το να εξατμιστεί.