Από το the_coook
Το ψωμί δεν πρέπει ποτέ να λείπει από το τραπέζι! Ειδικά τις γιορτές όμως θέλουμε ένα ψωμί γιορτινό, διαφορετικό! Γι’ αυτό κι εγώ ετοίμασα αυτό το γεμιστό ψωμί σε σχήμα στεφανιού! Γεμιστό με πάστα από πιπεριές Φλωρίνης και αγελαδινό τυρί Μαστέλο Ιδιαίτερο, σίγουρα νόστιμο και σίγουρα εντυπωσιακό.
Υλικά
Για τη ζύμη:
- 500 γρ. αλεύρι
- 280-300 γρ. χλιαρό νερό
- 1 φακελάκι μαγιά
- 1 κ.γ ζάχαρη
- 1/2 κ.γ αλάτι
- 50 γρ. βούτυρο
Για τη γέμιση:
- 5-6 πιπεριές Φλωρίνης (από βάζο)
- 100 γρ. σάλτσα ντομάτας
- 1 καρότο
- Αλάτι και πιπέρι
- Ελαιόλαδο
- 150 γρ. αγελαδινό τυρί Μαστέλο
Εκτέλεση
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά και αφήνουμε για 5 λεπτά να αφρίσει.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη.
- Προσθέτουμε το βούτυρο σε κύβους, και συνεχίζουμε το ζύμωμα για λίγα λεπτά ακόμη μέχρι να ομογενοποιηθεί.
- Βουτυρώνουμε ένα μπολ, βάζουμε τη ζύμη, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε με φουσκώσει για 1 ώρα περίπου.
- Στο μεταξύ σε μπλέντερ αλέθουμε τις πιπεριές, το καρότο, την σάλτσα, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε μέχρι να έχουμε μια πηχτή πάστα.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη σε ορθογώνιο με πάχος 1/2 εκ.
- Αλείφουμε την επιφάνεια με την πάστα πιπεριάς, το τριμμένο τυρί και τυλίγουμε σε ρόλο.
- Μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα ενώνοντας τις άκρες με λίγο νερό δημιουργώντας ένα κουλούρι.
- Με ψαλίδι κόβουμε τις άκρες ανά δυο εκατοστά μέχρι τη μέση και λίγο παραπάνω, και τις γυρνάμε ελαφρώς προς τα έξω, ώστε να φανεί η γέμιση.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!