Από το The Living Manna
Τα τυριά είναι μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις σε αυτή τη ζωή. Όταν μάλιστα συνδυαστούν και με ένα ποτήρι καλό κρασί, ο συνδυασμός χαρίζει μικρές στιγμές ευτυχίας.
Είναι το τέλειο κέρασμα για τους φίλους μας, αλλά και ο καλύτερος τρόπος να μοιραστούμε στιγμές χαλάρωσης με το σύντροφο μας. Η εικόνα μας οδηγεί για το τέλειο αποτέλεσμα.
Υλικά
- 250 ml γάλα πλήρες, σε θερμοκρασία δωματίου
- 50 γρ. μαύρη ζάχαρη ή καστανή ζάχαρη
- 60 γρ. στραγγιστό γιαούρτι (είτε χαμηλών λιπαρών, είτε όχι)
- 90 γρ. αλεύρι γ. ο. χ.
- 80 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
- 65 γρ. ηλιόσποροι (ή όποιους σπόρους επιθυμείς)
- 40 γρ. φιστίκια Αιγίνης, χοντροκομμένα (ή όποιους ξηρούς καρπούς επιθυμείς)
- 65 γρ. κράνμπερις (ή όποια αποξηραμένα φρούτα επιθυμείς)
- ¼ κ.γ. αλάτι
- 1/8 κ.γ. πιπέρι
- 1-2 κ.γ. αποξηραμένο δεντρολίβανο (ή όποιο άλλο μυρωδικό επιθυμείς)
Εκτέλεση
- Προθέρμανε το φούρνο στους 180°C. Βουτύρωσε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ και άπλωσε ένα κομμάτι λαδόκολλας, κάνοντας το να κολλήσει.
- Σε ένα μπολ ανακάτεψε όλα τα στερεά υλικά και άφησε τα στην άκρη. Σε ένα άλλο μπολ, ανακάτεψε καλά το γάλα, το γιαούρτι και τη ζάχαρη.
- Έπειτα ρίξε τα στερεά υλικά στα υγρά, ανακατεύοντας ώστε να γίνει ένα μείγμα ομογενές.
- Άδειασε το στη φόρμα σου και ψήσε για 25-30 λεπτά.
- Βγάλε τη φόρμα από το φούρνο και άφησε την να κρυώσει ελαφρώς. Έπειτα ξεφόρμαρε και άφησε το να κρυώσει τελείως.
- Κάλυψε το με μια μεμβράνη καλά και τοποθέτησε το στην κατάψυξη για 1-2 ώρες, αλλά μπορείς να το αφήσεις εκεί και για αρκετές εβδομάδες.
- Βγάλε από την κατάψυξη το κέικ αυτό και άφησε το να ξεπαγώσει μόνο για 20-30 λεπτά. Προθέρμανε το φούρνο στους 120°C.
- Έπειτα, κόψ’ το με ένα τρακτερωτό μαχαίρι σε λεπτές φέτες 3 χιλιοστών.
- Στρώσε τις φέτες σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήσε για 45-50 λεπτά.
- Βγάλε από το φούρνο το ταψί και άφησε τα κρακεράκια να κρυώσουν τελείως. Αποθήκευσε τα σε ένα αεροστεγές δοχείο μέχρι και για ένα μήνα.