Από το The Living Manna

Τα τυριά είναι μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις σε αυτή τη ζωή. Όταν μάλιστα συνδυαστούν και με ένα ποτήρι καλό κρασί, ο συνδυασμός χαρίζει μικρές στιγμές ευτυχίας.
Είναι το τέλειο κέρασμα για τους φίλους μας, αλλά και ο καλύτερος τρόπος να μοιραστούμε στιγμές χαλάρωσης με το σύντροφο μας. Η εικόνα μας οδηγεί για το τέλειο αποτέλεσμα.

Υλικά

  • 250 ml γάλα πλήρες, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 50 γρ. μαύρη ζάχαρη ή καστανή ζάχαρη
  • 60 γρ. στραγγιστό γιαούρτι (είτε χαμηλών λιπαρών, είτε όχι)
  • 90 γρ. αλεύρι γ. ο. χ.
  • 80 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 65 γρ. ηλιόσποροι (ή όποιους σπόρους επιθυμείς)
  • 40 γρ. φιστίκια Αιγίνης, χοντροκομμένα (ή όποιους ξηρούς καρπούς επιθυμείς)
  • 65 γρ. κράνμπερις (ή όποια αποξηραμένα φρούτα επιθυμείς)
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 1/8 κ.γ. πιπέρι
  • 1-2 κ.γ. αποξηραμένο δεντρολίβανο (ή όποιο άλλο μυρωδικό επιθυμείς)

 

Εκτέλεση

  1. Προθέρμανε το φούρνο στους 180°C. Βουτύρωσε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ και άπλωσε ένα κομμάτι λαδόκολλας, κάνοντας το να κολλήσει.
  2. Σε ένα μπολ ανακάτεψε όλα τα στερεά υλικά και άφησε τα στην άκρη. Σε ένα άλλο μπολ, ανακάτεψε καλά το γάλα, το γιαούρτι και τη ζάχαρη.
  3. Έπειτα ρίξε τα στερεά υλικά στα υγρά, ανακατεύοντας ώστε να γίνει ένα μείγμα ομογενές.
  4. Άδειασε το στη φόρμα σου και ψήσε για 25-30 λεπτά.
  5. Βγάλε τη φόρμα από το φούρνο και άφησε την να κρυώσει ελαφρώς. Έπειτα ξεφόρμαρε και άφησε το να κρυώσει τελείως.
  6. Κάλυψε το με μια μεμβράνη καλά και τοποθέτησε το στην κατάψυξη για 1-2 ώρες, αλλά μπορείς να το αφήσεις εκεί και για αρκετές εβδομάδες.
  7. Βγάλε από την κατάψυξη το κέικ αυτό και άφησε το να ξεπαγώσει μόνο για 20-30 λεπτά. Προθέρμανε το φούρνο στους 120°C.
  8. Έπειτα, κόψ’ το με ένα τρακτερωτό μαχαίρι σε λεπτές φέτες 3 χιλιοστών.
  9. Στρώσε τις φέτες σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήσε για 45-50 λεπτά.
  10. Βγάλε από το φούρνο το ταψί και άφησε τα κρακεράκια να κρυώσουν τελείως. Αποθήκευσε τα σε ένα αεροστεγές δοχείο μέχρι και για ένα μήνα.