Από το The Living Manna

Μου αρέσουν πάρα πολύ τα βράδια, στα οποία μπορώ να απολαμβάνω μια γεμάτη πιατέλα τυριών και αλλαντικών με τη συνοδεία κρασιού. Πάντα μου αρέσει να χρησιμοποιώ απλά υλικά που έχω στο ψυγείο και στο ντουλάπι μου, προσδίδοντας τους όμως έναν πιο γκουρμέ αέρα. Απαραίτητο στοιχείο στις πιατέλες τυριών είναι η τραγανή υφή των κράκερ και κριτσινιών, που πλαισιώνουν όλες τις άλλες γεύσεις. Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλά κρακεράκια που μπορείς να σερβίρεις, αλλά αυτά τα γκουρμέ κράκερς με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, ανεβάζουν την πιατέλα σου σε άλλο επίπεδο.

Αν σου θυμίζουν κάτι, τότε να ξέρεις δεν έχεις άδικο. Στη προσπάθεια μου να φτιάξω και να πετύχω αυτά τα κράκερς, είχα ως πρότυπο την σειρά μιας πολύ γνωστής εταιρείας. Έτσι, χρησιμοποίησα αποξηραμένα cranberries, φιστίκια Αιγίνης, ηλιόσπορους και αποξηραμένο δεντρολίβανο. Εσύ, βέβαια, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ότι άλλο συστατικό προτιμάς περισσότερο. Μερικές επιλογές είναι το αποξηραμένο βερίκοκο, τα καρύδια, ο κολοκυθόσπορος, τα αμύγδαλα, το αποξηραμένο θυμάρι και η ρίγανη. Άσε τη φαντασία σου ελεύθερη να δημιουργήσει!
Είμαι σίγουρη ότι θα τα αγαπήσεις μιας και είναι πανεύκολα να τα φτιάξεις και βγαίνουν αρκετά κομμάτια. Θα γίνουν η συνοδεία των αγαπημένων σου τυριών, ιδιαίτερα τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές και θα μπούμε σιγά σιγά σε γιορτινό κλίμα. Εγώ τα συνδυάζω με το αγαπημένο Αγελαδινό & Κατσικίσιο τυρί Μαστέλο®.

 

Υλικά

  • 250 ml γάλα πλήρες, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 50 γρ. μαύρη ζάχαρη ή καστανή ζάχαρη
  • 60 γρ. στραγγιστό γιαούρτι (είτε χαμηλών λιπαρών, είτε όχι)
  • 90 γρ. αλεύρι γ. ο. χ.
  • 80 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 65 γρ. ηλιόσποροι (ή όποιους σπόρους επιθυμείς)
  • 40 γρ. φιστίκια Αιγίνης, χοντροκομμένα (ή όποιους ξηρούς καρπούς επιθυμείς)
  • 65 γρ. κράνμπερις (ή όποια αποξηραμένα φρούτα επιθυμείς)
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 1/8 κ.γ. πιπέρι
  • 1-2 κ.γ. αποξηραμένο δεντρολίβανο (ή όποιο άλλο μυρωδικό επιθυμείς)

 

Εκτέλεση

  1. Προθέρμανε το φούρνο στους 180°C. Βουτύρωσε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ και άπλωσε ένα κομμάτι λαδόκολλας, κάνοντας το να κολλήσει.
  2. Σε ένα μπολ ανακάτεψε όλα τα στερεά υλικά και άφησε τα στην άκρη. Σε ένα άλλο μπολ, ανακάτεψε καλά το γάλα, το γιαούρτι και τη ζάχαρη.
  3. Έπειτα ρίξε τα στερεά υλικά στα υγρά, ανακατεύοντας ώστε να γίνει ένα μείγμα ομογενές.
  4. Άδειασε το στη φόρμα σου και ψήσε για 25-30 λεπτά.
  5. Βγάλε τη φόρμα από το φούρνο και άφησε την να κρυώσει ελαφρώς. Έπειτα ξεφόρμαρε και άφησε το να κρυώσει τελείως.
  6. Κάλυψε το με μια μεμβράνη καλά και τοποθέτησε το στην κατάψυξη για 1-2 ώρες, αλλά μπορείς να το αφήσεις εκεί και για αρκετές εβδομάδες.
  7. Βγάλε από την κατάψυξη το κέικ αυτό και άφησε το να ξεπαγώσει μόνο για 20-30 λεπτά. Προθέρμανε το φούρνο στους 120°C.
  8. Έπειτα, κόψ’ το με ένα τρακτερωτό μαχαίρι σε λεπτές φέτες 3 χιλιοστών.
  9. Στρώσε τις φέτες σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήσε για 45-50 λεπτά.
  10. Βγάλε από το φούρνο το ταψί και άφησε τα κρακεράκια να κρυώσουν τελείως. Αποθήκευσε τα σε ένα αεροστεγές δοχείο μέχρι και για ένα μήνα.