Μεσογειακό τυρόψωμο
Από το Pandora’s Kitchen

 

Αν με ρωτάτε ποιό είναι το αγαπημένο μου υλικό στη κουζίνα θα πω με διαφορά οι ζύμες. Η ζύμη είναι ένας ζωντανός οργανισμός που γεννιέται στα χέρια μας, αναπτύσσεται και αναπνέει. Για να γίνει απαλή και βελούδινη θέλει κινήσεις αγάπης και στοργής, να απλωθεί με λάδι χαϊδεύοντάς την με τις παλάμες μας και ένα ζεστό μέρος να ξεκουραστεί. Όταν θα επιστρέψει ξανά στα χέρια μας, μετά τον «ύπνο», δεν υπάρχει καλύτερη αίσθηση από τα να βυθίζεις αργά τις παλάμες σου μέσα στο τρυφερό, αέρινο ζυμάρι που παραδίδεται, χάνοντας όλα του τον αέρα, στα χέρια του δημιουργού του. Ένα τέτοιο ζυμάρι θα σας περιγράψω σήμερα που με τα υλικά της γέμισής του θα το μετατρέψουμε σε μεσογειακό τυρόψωμο.

Υλικά για το ζυμάρι:

  • 350gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100gr καλαμποκάλευρο
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 140ml σόδα ή μπύρα
  • 50ml ελαιόλαδο
  • 2 αυγά

 

Υλικά για την γέμιση:

  • 200gr κατσικάκι Μαστέλο τριμμένο
  • 150gr φέτα
  • 4 κουταλιές της σούπας pesto βασιλικού
  • 10 ντοματίνια σε φέτες
  • Δεντρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη, αλάτι χοντρό και πιπέρι

 

Εκτέλεση:

Ξεκινάμε ετοιμάζοντας το ζυμάρι για το μεσογειακό τυρόψωμο. Βάζουμε στον κάδο του mixer το αλεύρι, το καλαμποκάλευρο, τη ζάχαρη, το αλάτι, την μαγιά, την σόδα και το ελαιόλαδο. Χτυπάμε με τον γάντζο και ρίχνουμε τα αυγά ένα-ένα. Όταν η ζύμη γίνει λεία αλλά με υγρασία την σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο να ξεκουραστεί τουλάχιστον για μια ώρα ώστε να διπλασιάσει τον όγκο της. Όταν φουσκώσει την απλώνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και ανοίγουμε φύλλο μήκους 30 εκατοστών.

Εκεί πάνω απλώνουμε το pesto βασιλικού με ένα πινέλο, από πάνω ρίχνουμε την φέτα, το κατσικάκι Μαστέλο, στρώνουμε τις φέτες ντομάτας και προσθέτουμε τα αρωματικά. Κόβουμε το φύλλο μας σε 6 λωρίδες που βάζουμε την μια πάνω στην άλλη και χωρίζουμε στα 8. Σε μια ορθογώνια φόρμα του κέικ βάζουμε μια λαδόκολλα και μέσα βάζουμε όρθια τα κομμάτια ζύμης το ένα δίπλα στο άλλο χωρίς να τα στριμώξουμε πολύ γιατί θα φουσκώσουν. Αφήνουμε το μεσογειακό τυρόψωμο να φουσκώσει εκ νέου. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 με 30 λεπτά.

Το κατσικάκι Μαστέλο!

Το Μαλακό τυρί Κατσικάκι Μαστέλο® είναι λευκό μαλακό τυρί, χωρίς επιδερμίδα με συμπαγή μάζα, αρωματικά ασθενές, με ελαστική υφή και η γεύση του είναι γαλακτώδης. Αναπτύσσει πολύ ωραία γεύση όταν ψηθεί. Φτιάχνεται από παστεριωμένο πλήρες κατσικίσιο γάλα από ευκίνητα μικρόσωμα θηλαστικά που ζουν στα Χιώτικα βουνά. Η φυσική χλωρίδα της Χίου δίνει γευστικά χαρακτηριστικά στο γάλα που περνούν στο τελικό προϊόν και το χαρακτηρίζουν. Μπορείτε να το προμηθευτείτε από την τοπική αγορά της Χίου, από το συνεχώς αυξανόμενο δίκτυο καταστημάτων delicatessen σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και σε πολλά νησιά του Αιγαίου.

Μπορείτε να δείτε περισσότερες συνταγές με τυροκομικά προϊόντα Μαστέλο, όπως, carpaccio εσπεριδοειδών με ανθότυρο και σάντουιτς με προσούτο και Μαστέλο.