Συνταγή από Mrs Olivespoon

Είναι μια τέλεια ιδέα για το γιορτινό τραπέζι σου και ψήνονται στο φούρνο!

Αυτά τα μικρά αφράτα πατατένια μπαλάκια θα σου κλέψουν τη καρδιά. Είναι μια πολύ νόστιμη ιδέα για τις γιορτές αλλά ακόμα και για τα μικρά στο σχολείο ή στο γραφείο. Και το πιο σημαντικό από όλα είναι ψημένο στο φούρνο κι έτσι είναι ιδανική απόλαυση και για αυτούς που αποφεύγουν τα τηγανιτά. Η μυστική μου πινελιά είναι το αγαπημένο μου τυρί Μαστέλο που τα κάνει την τέλεια τυρένια απόλαυση.

Υλικά

Υλικά για ζύμη

  • 1.5 κιλό πατάτες
  • 2 αυγά
  • αλάτι-πιπέρι
  • 10ml ελαιόλαδο
  • 250γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Υλικά για γέμιση

  • 350γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • αλάτι-πιπέρι
  • 1/4 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κ.σ. κέτσαπ (πικάντικη)
  • 150ml νερό
  • Ελαιόλαδο
  • 100 γρ. Μαστέλο τριμμένο
  • 1 κρόκος αυγού (για το άλειμμα)

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κομμάτια και τις ρίχνουμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει. Μαγειρεύουμε έως ότου μαλακώσουν εντελώς.
  2. Μόλις είναι έτοιμες σουρώνουμε κι αφήνουμε να κρυώσουν σε ένα μπολ.
  3. Παράλληλα σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο,το κρεμμύδι και τον κιμά να σοταριστούν.
  4. Μόλις ο κιμάς ξεκινήσει να βγάζει τα υγρά του προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, την κανέλα, την πάπρικα και την κέτσαπ. Ανακατεύουμε να ενωθούν οι γεύσεις και τα αρώματα και προσθέτουμε το νερό. Μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το νερό και να μην έχει υγρά.
  5. Σε μεγάλο μπολ λιώνουμε τις πατάτες και με το μηχάνημα που κάνουμε τον πουρέ.
  6. Προσθέτουμε τα αυγά, αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο κι ανακατεύουμε. Σταδιακά ενσωματώνουμε το αλεύρι.
  7. Παίρνουμε μπαλάκια ζύμης σε μέγεθος καρυδιών και τα ανοίγουμε με τα δάχτυλα μας σε αλευρωμένο πάγκο.
  8. Βάζουμε μια δόση από τη γέμιση μας που έχει κρυώσει και λίγο τριμμένο Μαστέλο.
  9. Κλείνουμε καλά κάνοντας το μπαλάκι. Τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα.
  10. Αλείφουμε με λίγο κρόκο.
  11. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.

Για το σερβίρισμα

Τα σερβίρουμε ζεστά και αν θέλουμε συνοδεύουμε με ντιπ γιαουρτιού.

Πατατοπιτάκια γεμιστά με κιμά