Από το Let’s treat ourselves
Όμορφα, αφράτα, ελαφριά και νόστιμα τυρομπαλάκια, κάνουν την εμφάνιση τους σε ένα πολύχρωμο σκηνικό.
Και ποιο είναι το βασικό συστατικό τους, μα βέβαια το τυρί!
Για τις Τυροκροκέτες μου λοιπόν διάλεξα ένα από τα αγαπημένα μου τυράκια και δεν είναι άλλο από το Μαλακό Τυρί Μαστέλο® από τη Χίο με Αγελαδινό γάλα.
Το επέλεξα από τη μία λόγω της μαστιχωτής υφής του και από την άλλη, λόγω της βουτυρένιας γεύσης του, γνωρίζοντας βέβαια ότι πρόκειται για ένα τυράκι εξαιρετικής ποιότητας, το οποίο φτιάχνεται από υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες και φρέσκο πλήρες αγελαδινό γάλα. Αν τώρα θέλετε να φτιάξετε τις τυροκροκέτες ακόμη πιο ελαφριές, μπορείτε να τις δοκιμάσετε με Μαλακό τυρί Κατσικάκι Μαστέλο®, το οποίο έχει χαμηλά λιπαρά διατηρώντας όμως την αυθεντική του γεύση.
Ας περάσουμε στη συνταγή:
Υλικά για 20 τυροκροκέτες
- 75 γρ βούτυρο
- 100 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 400 ml γάλα ελαφρύ 1,5% λιπαρά
- 150 γρ μαλακό τυρί Μαστέλο® από αγελαδινό γάλα, τριμμένο
- 1 κ.γλυκού ρίγανη αποξηραμένη
- Πιπέρι & Αλάτι κατά βούληση
- Λίγη γλυκιά πάπρικα
Για το πανάρισμα
- Αλεύρι
- 2 αυγά
- 120γρ φρυγανιά τριμμένη
- Φυτικό λάδι για το τηγάνισμα
Υλικά για τη σως
- 100γρ γιαούρτι
- 1 κ. σούπας απαλή μουστάρδα
- 1,5 κ.γλυκού κέτσαπ (ή παραπάνω αν θέλετε)
- Λίγο ελαιόλαδο
- Αλάτι – Πιπέρι- Γλυκιά πάπρικα
- Λίγο μέλι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το γάλα. Σε μια άλλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και στη συνέχεια προσθέτουμε και το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνεχώς το βούτυρο με το αλεύρι για 2 με 3 λεπτά.
- Προσθέτουμε σιγά σιγά το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς με έναν αυγοδάρτη μέχρι να έχουμε μια παχιά κρέμα.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το τριμμένο τυρί, λίγο αλάτι, πιπέρι, τη γλυκιά πάπρικα και η ρίγανη. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια πολύ παχιά κρέμα.
- Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα άλλο σκεύος, την απλώνουμε και καλύπτουμε την επιφάνεια της με μεμβράνη τροφίμων.
- Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει καλά και να σταθεροποιηθεί.
- Αφού κρυώσει πολύ καλά η κρέμα μας, πλάθουμε μπαλάκια και τα τοποθετούμε σε ένα σκεύος που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
- Καλύπτουμε το σκεύος με το σκέπασμα του ή με μεμβράνη τροφίμων και βάζουμε τις τυροκροκέτες στο ψυγείο να παγώσουν για μισή με μία ώρα.
- Αφού παγώσουν ετοιμάζουμε τα υλικά για το πανάρισμα.
- Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολάκι και σε αλλά δυο μπολάκια ρίχνουμε το αλεύρι και τη φρυγανιά.
- Παίρνουμε μία μίατυροκροκέτα και αρχικά την αλευρώνουμε καλά. Στη συνέχεια την βουτάμε καλά στο αυγό και τέλος στη φρυγανιά.
- Φροντίζουμε να καλυφθούν πολύ καλά οι τυροκροκέτεςαπό όλα τα υλικά έτσι ώστε να θωρακιστεί η γέμιση. Σε αυτό το σημείο, αν δεν θέλουμε να τηγανίσουμε αμέσως τις τυροκροκέτες, μπορούμε να βάλουμε ξανά στο ψυγείο καλά καλυμμένες.
- Βάζουμε μπόλικο φυτικό λάδι σε μια βαθιά κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε καλά.
- Προσθέτουμε τις τυροκροκέτες και τις τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν, τις αφαιρούμε και τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν από το λάδι τους.
- Σερβίρονται ζεστές.
Για τη σως
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολάκι και σερβίρουμε μαζί με τις τυροκροκέτες.