Τυροπιτάρι ή τυρόψωμο!
Αγαπητό στους περισσότερους με ρίζες από την αρχαία Ελλάδα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν φτιάχνεται και σε αλλά σημεία ανά τον κόσμο!
Εύκολη, γρήγορη και περισσότερο υγιεινή η δίκη μου εκδοχή γιατί περιλαμβάνει και αλεύρι ολικής άλεσης. Παρασκευή που φτιάχνεται στο τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο ή μπορείτε να ψήσετε στον φούρνο! Η γέμιση που χρησιμοποίησα είναι τυρί Μαστέλο εύγευστο και ήπιο τυρί που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Όσοι δεν το ξέρετε ήρθε η ώρα να σας το συστήσω και να σας διαβεβαιώσω πως οι επιλογές με αυτό είναι άπειρες!
Υλικά
Για τα τυροπιτάρια θα χρειαστείτε:
- 400 γρ. αλεύρι για ο.χ.
- 200 γρ. ολικής
- 350 ml χλιαρό νερό
- 1 κ.σ. μαγιά περίπου 8–10 γρ
- 20 γρ ελαιόλαδο
- από 1 κ.γ. ζάχαρη και αλάτι
- 2-3 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη (μόνο τα φυλλαράκια)
- 400 γρ Μαστέλο αγελαδινό ή ανάμεικτο με καπνιστό
- μέλι για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
- Στον κάδο του μίξερ ρίχνετε νερό με μαγιά, ζάχαρη και αφήνετε 5’ να ενεργοποιηθεί.
- Βάζετε το αλεύρι, το ελαιόλαδο και το αλάτι και δουλεύετε μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
- Σκεπάζετε με μεμβράνη και αφήνετε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί ο όγκος του.
- Χωρίσετε 8 μικρές μπάλες ή 4 μεγάλες και ανοίγετε σε λεπτό φύλλο με τη βοήθεια χαρτιού ψησίματος.
- Γεμίζετε στο κέντρο με τη γέμιση που έχετε ετοιμάσει τρίβοντας το τυρί και προσθέτοντας ρίγανη και πιπέρι. Κλείνετε τις άκρες διπλώνοντας προς τα μέσα και πιέζοντας απαλά με τον πλαστή προσέχοντας μη σκάσει και βγει η γέμιση.
- Ψήνετε στο τηγάνι αυξομειώνοντας την ένταση και αφαιρείτε όταν χρυσίσουν και από τις δυο πλευρές. Εναλλακτικά ψήνετε στον φούρνο στους 160 βαθμούς για 20’.
Σερβίρισμα
Σερβίρετε όσο είναι ζεστά προσθέτοντας μέλι για έξτρα νοστιμιά! Δοκιμάστε τα και να δείτε πως θα τα αγαπήσετε και θα τα καθιερώσετε.