Από το Teti’s Flakes

Υλικά

Για το μπιφτέκι παντζαριού

  • 200 γρ. ωμό παντζάρι, τριμμένο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, μικρές, ψιλοκομμένες
  • ½ κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 αυγό
  • 150 γρ. κατσικίσιο τυρί Mastelo, τριμμένο
  • 75 γρ. βρώμη
  • 50 γρ. αλεύρι
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

 

Για το burger

  • 350 γρ αγελαδινό τυρί Mastelo
  • 4 ψωμάκια για burger
  • πίκλες κρεμμυδιού
  • πράσινη σαλάτα

 

Για το dressing

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. χυμό πορτοκάλι
  • ½ κ.γ. μουστάρδα σε σκόνη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

 

Για τη σως γιαουρτιού

  • 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • ½ σκελίδα σκόρδο, προαιρετικά
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένος φρέσκος βασιλικός
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

 

Οδηγίες

Για τα μπιφτέκια παντζαριού

  1. Καθαρίζουμε τα παντζάρια και τα περνάμε από τον τρίφτη. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τα σκόρδα. Για να είναι το μείγμα μας πιο ομοιογενές προσθέτουμε τα λαχανικά στο blender ή τα ψιλοκόβουμε όσο μπορούμε περισσότερο με ένα κοφτερό μαχαίρι.
  2. Με τη βοήθεια ενός τρίφτη τρίβουμε το κατσικίσιο τυρί.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά για το μπιφτέκι παντζαριού και πλάθουμε. Αν το μείγμα σας φαίνεται αρκετά υγρό μπορείτε να προσθέσετε 1 κ.σ. βρώμη ή 1/2 κ.σ. αλεύρι.
  4. Πλάθουμε 4 μεγάλα μπιφτέκια ή 6 μικρότερα, και τοποθετούμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε βάλει λαδόκολλα. Ψήνουμε για 30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C. Αφού περάσουν τα πρώτα 15 λεπτά αναποδογυρίζουμε.

 

Για το dressing

  1. Σε ένα μικρό βαζάκι με καπάκι, προσθέτουμε όλα τα υλικά του dressing. Κλείνουμε το καπάκι και χτυπάμε.
  2. Απλώνουμε το dressing πάνω στη σαλάτα και αφήνουμε στην άκρη.

 

Για τη σως γιαουρτιού

  1. Σε ένα μπολ προσθέτουμε το γιαούρτι και έπειτα το ψιλοκομμένο σκόρδο και τον βασιλικό. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε στην άκρη.

 

Για το burger

  1. Κόβουμε το Μαστέλο αγελαδινό σε μέτριες φέτες. Μια συσκευασία των 350 γρ περίπου θα μας δώσει 4 φέτες.
  2. Σε ένα σχαροτήγανο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, αφού αλείψουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο προσθέτουμε τις φέτες από το αγελαδινό τυρί. Ψήνουμε για 3 περίπου λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσει. Αναποδογυρίζουμε με μια λαβίδα και ψήνουμε και από την άλλη πλευρά.
  3. Στη βάση του ψωμιού για burger προσθέτουμε λίγη πράσινη σαλάτα, τη σως γιαουρτιού και έπειτα τις πίκλες από το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το μπιφτέκι παντζαριού και έπειτα μια φέτα αγελαδινό τυρί Μαστέλο. Καπακώνουμε και απολαμβάνουμε.