Συνταγή από apla_spitika

Μαμαδίστικο φαγητό! Αυτό ακριβώς είναι η υπέροχη κοτόπιτα που φτιάχνουμε σήμερα. Μυρωδιές από ζεστές, αχνιστές πίτες, πολύχρωμα υλικά, λαχταριστά αλμυρά και γλυκά πιάτα υπήρχαν πάντα στην κουζίνα της μαμάς μου, γεμίζοντας μας γευστικές αναμνήσεις.

Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή για κοτόπιτα με υπέροχο τραγανό βουτυρένιο φύλλο και θα καταλάβετε

Υλικά

Για το φύλλο

  • 800 γρ. αλεύρι γοχ κοσκινισμένο
  • 1 1/2 κ.γ αλάτι
  • 1/2 φλυτζ. λάδι
  • 1/4 φλυτζ. ξύδι
  • 1 1/2 ποτήρι χλιαρό νερό περίπου
  • λιωμένο βούτυρο για να αλείψουμε τα φύλλα

 

Για τη γέμιση

  • 5 μπουτάκια κότας
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 κόκκους μπαχάρι
  • 300 γρ. μανιτάρια κομμένα
  • 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 πιπεριές πράσινες κομμένες
  • 2 πιπεριές κόκκινες κομμένες
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 συσκευασία Κατσικάκι Μαστέλο τριμμένο

 

Εκτέλεση

Βράζουμε σε αλατισμένο νερό με ένα φύλλο δάφνης και 2 κόκκους μπαχάρι τα μπουτάκια.

Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε το αλεύρι ,το αλάτι, το ξύδι, το λάδι και ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 30’ να ξεκουραστεί.

Με τη ζύμη μας κάνουμε μια μπαγκέτα και κόβουμε σε 10 μπαλάκια. Ανοίγουμε το κάθε φύλο με αλεύρι ή νισεστέ σε μέγεθος ενός μικρού πιάτου. Κάνουμε 6 φύλλα και 4 αντίστοιχα και στο ενδιάμεσο απλώνουμε λιωμένο βούτυρο εκτός από το τελευταίο επάνω. Τα αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον έξι ώρες.

Μισή ώρα πριν αρχίσουμε το άνοιγμα των φύλλων ετοιμάζουμε τη γέμιση

Καθαρίζουμε το ψημένο κοτόπουλο από πέτσα και κόκαλα και το κόβουμε σε κομμάτια.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι, και στη συνέχεια προσθέτουμε τις πιπεριές και τα μανιτάρια, σε 2΄ το κοτόπουλο, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Όταν κρυώσει η γέμιση προσθέτουμε το τριμμένο Κατσικάκι Μαστέλο.

Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τα 4 φύλλα μαζί σε ένα φύλλο λίγο μεγαλύτερο από το ταψί μας και το απλωνουμε στο ταψί αφού το έχουμε λαδώσει πρώτα. Τα 6 φύλλα τα ανοίγουμε όσο το μέγεθος του ταψιού και το βάζουμε από πάνω έχοντας βάλει πρώτα τη γέμιση. Κλείνουμε γύρω γύρω ενώνοντας το κάτω φύλλο με το πάνω, χαράζουμε ελαφρά σε κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C πάνω κάτω για 40-45’ μέχρι να ροδίσει.