Από Cook And Feed

Από τότε που πήρα στα χέρια μου αυτό το μαλακό αγελαδινό τυράκι Μαστέλο σκέφτομαι πως να το αξιοποιήσω. Το αγάπησα από την πρώτη στιγμή και από ότι φαίνεται δεν είμαι η μόνη. Το μαλακό τυρί Μαστέλο από αγελαδινό γάλα είναι το πιο περιζήτητο και το πιο αγαπητό. Είναι νοστιμότατο τυρί, που ολοκληρώνεται γευστικά ψημένο στη σχάρα.

Ψημένο στη σχάρα…χμμμ….σαλάτα λοιπόν. Έλα όμως που ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό, σε φαγητό, σε σνακ ίσως!

Μετά από πολύ σκέψη έγινε αυτή η τάρτα με ψητά λαχανικά και νομίζω ότι ήταν η καλύτερη ιδέα που είχα ποτέ (σε σχέση με το φαγητό φυσικά, μη τρελαθούμε, γενικά είμαι γεμάτη καλές ιδέες)
Ελαφριά, νοστιμότατη και τόσο εύκολη. Σαλάτα μέσα σε τάρτα στην πραγματικότητα. Μπορούμε να ψήσουμε την τάρτα από πριν, να ψήσουμε τα λαχανικά από πριν και 10-15 λεπτά πριν το γεύμα να την ολοκληρώσουμε.

Νόστιμη, ελαφριά και εύκολη τάρτα με ψητά λαχανικά και μαλακό αγελαδινό τυρί Μαστέλο.

Μερίδες: 8

 

Υλικά

  • 250 γρ αλεύρι γοχ
  • 150 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γλ ζάχαρη
  • 1/2 κ. γλ. αλάτι
  • 1 αυγό
  • 2 κ.σ. νερό
  • 3-4 κολοκύθια
  • 1 μελιτζάνα
  • 1 πιπεριά χρωματιστή
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 και 2 κ.σ. ελαιόλαδο χωριστά
  • 1 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο
  • 200 γρ τυρί αγελάδας Μαστέλο
  • αλάτι-πιπέρι
  • φυλλαράκια από φρέσκα ρίγανη ή θυμάρι

 

Εκτέλεση

  1. Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε να γίνει το αλεύρι σαν τρίμματα.
  2. Προσθέτουμε το νερό και πλάθουμε μια μαλακή ζύμη. Την τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον
  3. Απλώνουμε τη ζύμη σε μια φόρμα που ανοίγει και που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί και έχουμε βουτυρώσει. Με τα χέρια μας πάμε και στα πλάγια τη ζύμη για να πάρει το σχήμα της τάρτας.
  4. Τρυπάμε όλη την επιφάνεια της τάρτας με ένα πιρούνι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 β για 25-30 λεπτά μέχρι να πάρει ένα πολύ απαλό χρυσαφί χρώμα η τάρτα μας.
  5. Κόβουμε τα λαχανικά μας σε μεγάλους κύβους,και τα ανακατεύουμε με 2 κουταλιές ελαιόλαδο και αλατοπίπερο.
  6. Τα απλώνουμε σε ταψί που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί και τα ψήνουμε στον αέρα στους 250β για 15-20 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά.
  7. Κόβουμε τα 100 γρ από το μαστέλο με μικρά κυβάκια και το υπόλοιπο σε μεγαλούτσικα.
  8. Στρώνουμε τα λαχανικά μέσα στην τάρτα και βάζουμε τα μικρά κυβάκια το μαστέλο ανάμεσα στα λαχανικά.
  9. Ψήνουμε την τάρτα για 10 λεπτά ακόμα ίσα ίσα να μαλακώσει το τυρί.
  10. Σε ένα τηγανάκι η γκριλιέρα ψήνουμε λίγο τα μεγαλούτσικα κομμάτια από το μαστέλο να πάρουν χρώμα.
  11. Ανακατεύουμε καλά τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο και το βαλσάμικο να γίνουν μια σάλτσα.
  12. Μόλις βγει η τάρτα μας από το φούρνο απλώνουμε το ψημένο μαστέλο, περιχύνουμε τη σάλτσα και πασπαλίζουμε με φύλλα από φρέσκια ρίγανη ή θυμάρι.

 

Σημειώσεις

Η ποικιλία στα λαχανικά μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τις προτιμήσεις σας στα λαχανικά. Εγώ έβαλα μια μελιτζάνα γιατί δεν την τρώει ο καλός μου και μάλιστα προσπάθησα στην τάρτα να τη βάλω όλη μαζί σε μια μεριά για να μην του τύχει κομματάκι. Τα λαχανικά πάντως όλα μαζί πρέπει να είναι 1 κιλό περίπου.

Μπορείτε να φτιάξετε την τάρτα και με σφολιάτα. Θα πρέπει να βάλετε βάρος μέσα στην άδεια ζύμη, φασόλια, ρύζι, κάτι για να κρατήσει τη σφολιάτα από το να φουσκώσει πολύ. Επίσης προσοχή στο ψήσιμο τη δεύτερη φορά για να μην καεί.