Από το xenias_foodstories

Υλικά για τα πουγκακια

  • 200γρ αλεύρι γ.ο.χ.
  • 200γρ χλιαρό νερό
  • Μισό κ.γλ. αλάτι
  • 1 κ.γλ. ξύδι
  • 1κ.σ. ελαιόλαδο
  • 40 γρ. Βούτυρο

 

Για τη γέμιση

  • Μισό κιλό μοσχαράκι
  • 200γρ. Φρέσκα μανιτάρια
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 2 μελιτζάνες
  • 200γρ μαστέλο
  • Φρέσκια ρίγανη
  • Αλάτι,πιπέρι, καπνιστή πάπρικα, κανέλα Κεϋλάνης
  • 1 Κ. τριμμένες τομάτες

 

Για την ελαφριά μπεσαμελ

  • 200 γρ. γάλα
  • 20γρ βούτυρο
  • 20γρ αλεύρι
  • Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
  • Τριμμένο μαστέλο

 

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζουμε το ζυμαράκι ανακατεύοντας και ζυμώνοντας όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο. Αφήνουμε μισή ώρα να ξεκουραστεί η ζύμη και ανοίγουμε με τον πλαστή σε λεπτό φύλλο. Απλώνουμε με το χέρι το βούτυρο να πάει παντού και κόβουμε το φύλλο σε 6 κομμάτια. Βαζουμε το ένα φύλλο πάνω στο άλλο και το τελευταίο φύλλο με το βούτυρο προς τα κάτω. Ανοιγουμε ξανά φύλλο λεπτό και κόβουμε σε 6 τετράγωνα.
  2. Ετοιμάζουμε τη γέμιση βράζοντας καλά το μοσχαράκι στη χύτρα.
  3. Σε ένα σχαροτηγανο ή αντικολλητικό τηγάνι ψήνουμε τα λαχανικά σε φέτες και αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε και το μαστέλο της γέμισης σε κυβάκια.
  4. Σε ένα χαμηλό σκεύος τσιγαρίζουμε το κρεμμυδάκι ελαφρά και προσθέτουμε το κρέας σε κυβάκια και τη σάλτσα ντομάτας. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά μας και αφήνουμε να τραβήξει η τομάτα τα υγρά της. Προσθέτουμε και τα μανιτάρια.
  5. Παίρνουμε το κάθε φύλλο και γεμίζουμε με τη γέμιση, κυβάκια μαστέλο και τη μελιτζάνα. Κλείνουμε καλά και τοποθετούμε με την ένωση από κάτω σε ταψί με λαδόκολλα.
  6. Επαναλαμβάνουμε για όλα τα πουγκακια.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° για 30 λεπτά περίπου μέχρι να χρυσαφίσουν.

 

Αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε μια ελαφριά μπεσαμέλ με το γάλα, το βούτυρο και το αλεύρι και πρόσθετουμε πάνω στα πουγκακια τριμμένο μαστέλο. Μπορουμε να παραλείψουμε τη κρέμα και να τριψουμε μόνο μαστέλο.