Από το Let’s treat ourselves

Αυτή η τάρτα κρύβει μέσα της τις γεύσεις και τα αρώματα του καλοκαιριού.

Υπέροχη βουτυρένια βάση, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, ώριμες σφιχτές ντομάτες μαζί με μπόλικο τυρί Μαστέλο® Αγελαδινό συνθέτουν αυτήν τη ανοιχτή τάρτα που είμαι σίγουρη πως θα λατρέψετε, τόσο για τη νοστιμιά της, όσο και για την εύκολη διαδικασία παρασκευής της.

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 300γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150γρ βούτυρο παγωμένο και κομμένο σε κυβάκια
  • 3 κουτ. της σούπας παγωμένο νερό (από το ψυγείο)
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι

 

Για τη γέμιση

  • 1 αυγό (χωρίζουμε τον κρόκο από το ασπράδι)
  • 1 κουτ. της σούπας μουστάρδα της επιλογής σας
  • 2 μεγάλα πράσινα κολοκύθια σε φέτες
  • 2 μέτριες μελιτζάνες σε φέτες
  • Ώριμες και σφιχτές ντομάτες σε φέτες
  • Μπόλικο τριμμένο τυρί Μαστέλο® Αγελαδινό
  • Ρίγανη αποξηραμένη
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Μαύρο σουσάμι (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση

  1. Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ή σε ένα μεγάλο multi ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και το παγωμένο βούτυρο.
  2. Χτυπάμε δυνατά μέχρι να έχουμε μια ζύμη που μοιάζει με βρεγμένη άμμος. Τη διαδικασία αυτή μπορούμε να την κάνουμε και με το χέρι τρίβοντας το βούτυρο μαζί με το αλεύρι, απλά θα χρειαστούμε λίγο χρόνο παραπάνω.
  3. Προσθέτουμε το νερό, σιγά σιγά μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη. Αδειάζουμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και την ζυμώνουμε πολύ λίγο με το χέρι δίνοντας της σχήμα δίσκου.
  4. Την τυλίγουμε με μια μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για μία τουλάχιστον ώρα.
  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και καλύπτουμε ένα ρηχό ταψί του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  6. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια σε έναν κύκλο περίπου 35 εκατοστών. Μεταφέρουμε τη ζύμη μας προσεκτικά στο ταψί που θα την ψήσουμε και αλείφουμε τη βάση της με το ασπράδι από το αυγό, φροντίζοντας να αφήσουμε ένα κενό περιμετρικά περίπου 6 με 7 εκατοστά.
  7. Συνεχίζουμε με τη μουστάρδα, αλείφοντάς την και αυτήν στη βάση της τάρτας επάνω από το ασπράδι κατά τον ίδιο τρόπο.
  8. Καλύπτουμε τη βάση της τάρτας με το τριμμένο τυρί αφήνοντας κενό περιμετρικά.
  9. Από πάνω από το τυρί τοποθετούμε εναλλάξ τις φέτες μελιτζάνας , τις φέτες κολοκυθιού και την ντομάτα, φροντίζοντας η μία φέτα να ακουμπά επάνω στην άλλη.
  10. Αλατοπιπερώνουμε τα λαχανικά, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε και την αποξηραμένη ρίγανη.
  11. Προσθέτουμε και λίγο επιπλέον τριμμένο τυρί στην επιφάνεια της τάρτας. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε το τριμμένο τυρί στην επιφάνεια της τάρτας 5 με 10 λεπτά πριν τη βγάλουμε από το φούρνο.
  12. Διπλώνουμε τη ζύμη περιμετρικά έτσι ώστε να αγκαλιάζει τα λαχανικά και με ένα πινελάκι περνάμε τη ζύμη γύρω γύρω με τον κρόκο αυγού, τον οποίο αν θέλουμε μπορούμε να τον αραιώσουμε με ελάχιστο νερό.
  13. Πασπαλίζουμε τη ζύμη με το μαύρο σουσάμι και βάζουμε την τάρτα στο φούρνο.
  14. Ψήνουμε την τάρτα για περίπου30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να ψηθούν τα λαχανικά.
  15. Τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε λίγο να σταθεί. Σερβίρουμε την τάρτα με τα λαχανικά ζεστή.

 

 

ΤΑΡΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ 2