Από το Let’s treat ourselves

Πως θα σας φαινόταν να είχατε τη δυνατότητα με μία συνταγή να φτιάξετε αφράτα, λαχταριστά pancakes που θα καλύψουν όλα τα γούστα. Και αυτούς που προτιμούν τη γλυκιά αλλά και αυτούς που επιλέγουν την αλμυρή εκδοχή τους!

Σήμερα λοιπόν θα σας παρουσιάσω μια συνταγή για αφράτα pancakes που θα εκπλήξουν ευχάριστα όλη την οικογένεια ή και τους φίλους σας την επόμενη φορά που θα ετοιμάσετε brunch στο σπίτι.

Το μυστικό υλικό που κάνει τη διαφορά στη σημερινή συνταγή μας είναι το Μαλακό τυρί Μαστέλο Αγελαδινό. Αλήθεια το έχετε δοκιμάσει; Αν όχι, σας προτείνω να το δοκιμάσετε άμεσα. Θα σας εκπλήξει με την πλούσια ελαφρώς γλυκιά γεύση του και τη μαλακή υφή του. Πρόκειται για ένα νοστιμότατο μαλακό τυρί που η γεύση του απογειώνεται όταν το ψήσετε σε ένα σχαροτήγανο ή σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Αν τώρα το συνδυάσετε με μία μαρμελάδα, τότε θα εκπλαγείτε από τη νοστιμιά του.

Αποφάσισα λοιπόν στο μείγμα μου για τα pancakes να προσθέσω τριμμένο μαλακό τυρί Μαστέλο Αγελαδινό και στην πορεία, αφού ετοίμασα τη ζύμη μου, τη χώρισα σε δυο μέρη. Το ένα μέρος το έψησα ως έχει, για να συνοδεύσω τα pancakes μου με μαρμελάδα, φρέσκα φρούτα και ψημένο μαλακό τυρί Μαστέλο Αγελαδινό, και το άλλο το εμπλούτισα λιγάκι γευστικά, προσθέτοντάς του λίγο αλατάκι ακόμη, γιατί όπως είπαμε το τυράκι μας είναι ελαφρώς γλυκό, λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγη γαλοπούλα κομμένη σε μικρά κομμάτια.

Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε από τη μία γλυκά pancakes για αυτούς που προτιμούν να τα συνοδεύσουν με μέλι, μαρμελάδα ή σιρόπι σφενδάμου και αλμυρά από την άλλη, για αυτούς που θέλουν να τα συνοδεύσουν με αυγό, αβοκάντο ή ακόμη και με κάποιο αλλαντικό της επιλογής τους, όπως μπέικον ή γαλοπούλα.

Η συγκεκριμένη λοιπόν συνταγή για pancakes σας δίνει αυτήν την δυνατότητα.

Για τα γλυκά & αλμυρά pancakes με μαλακό τυρί Μαστέλο® Αγελαδινό θα χρειαστούμε:

Υλικά για 12 συνολικά pancakes

  • 300γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. της σούπας μπέικιν πάουντερ
  • ¼ κουτ. του γλυκού αλάτι
  • 2 αυγά
  • 345ml γάλα ελαφρύ ή γάλα αμυγδάλου
  • 75γρ βούτυρο λιωμένο (το έχουμε αφήσει στην άκρη για να κρυώσει)
  • 90γρ μαλακό τυρί Μαστέλο® Αγελαδινό

 

Για την αλμυρή εκδοχή τους

  • Λίγη γαλοπούλα κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Λίγο αλάτι ακόμη
  • Προαιρετικά κάποιο μυρωδικό της επιλογής μας, όπως αποξηραμένη ρίγανη.

 

Για το σερβίρισμα

Για τα γλυκά pancakes

  • Ψητό μαλακό τυρί Μαστέλο® Αγελαδινό
  • Μαρμελάδα της επιλογής μας. Εγώ επέλεξα μία μαρμελάδα με 4 φρούτα, φράουλα, βατόμουρο, μούρα και κεράσια.
  • Φρέσκα φρούτα της επιλογής μας

 

Για τα αλμυρά pancakes

  • Μαλακό τυρί Μαστέλο® Αγελαδινό
  • Γαλοπούλα
  • Φέτες αβοκάντο
  • Αυγό βραστό
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κατά βούληση

 

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.
  2. Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τα αυγά μαζί με το γάλα και το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.
  3. Ρίχνουμε το υγρό μείγμα στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με έναν αυγοδάρτη μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μας.
  4. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη να σταθεί, μέχρι να τρίψουμε στο χοντρό μέρος του τρίφτη το Μαλακό τυρί Μαστέλο Αγελαδινό.
  5. Στη συνέχεια, προσθέτουμε και το τριμμένο τυρί στο μείγμα για τα pancakes και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα σιλικόνης.
  6. Σε αυτό το σημείο, αν θέλουμε, χωρίζουμε τη ζύμη σε δυο ίσα μέρη. Στη μισή ζύμη προσθέτουμε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λίγο αλάτι ακόμη, λίγη γαλοπούλα κομμένη σε μικρά κομμάτια και, αν θέλουμε, κάποιο μυρωδικό, όπως ρίγανη αποξηραμένη. Την άλλη μισή ζύμη την αφήνουμε ως έχει.
  7. Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μεσαία θερμοκρασία να ζεσταθεί. Αν κρίνουμε αναγκαίο, προσθέτουμε στο τηγάνι ελάχιστο βούτυρο. Αν όμως το τηγάνι σας είναι αντικολλητικό δε θα χρειαστεί καθόλου λιπαρή ουσία.
  8. Ρίχνουμε λίγο από το μείγμα στο τηγάνι και, αν είναι αναγκαίο, το απλώνουμε ελαφρώς. Αφήνουμε τα pancakes να ψηθούν από την μία πλευρά. Όταν αρχίσουν να βγάζουν μικρές φουσκάλες και να ξεκολλούν από το τηγάνι, τα αναποδογυρίζουμε για να ψηθούν και από την άλλη πλευρά.
  9. Τα διατηρούμε ζεστά μέχρι να τελειώσουμε και τα δυο μείγματα.

 

Για το σερβίρισμα

Για τα γλυκά pancakes

  1. Ψήνουμε φέτες από το μαλακό Αγελαδινό τυρί Μαστέλο σε ένα σχαροτήγανο ή ένα απλό αντικολλητικό τηγάνι σε μεσαία προς δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσουν. Το μαλακό αγελαδινό τυρί Μαστέλο δε λιώνει, ψήνετε όμορφα, αποκτά μια μαστιχωτή υφή και βγάζει μία γαλατένια γεύση που ταιριάζει εξαιρετικά με γλυκές και γλυκόξινες μαρμελάδες.
  2. Σερβίρουμε τα απλά pancakes με το ψητό τυρί, μαρμελάδα της επιλογής μας και φρέσκα φρούτα. (Σημείωση: οι κόκκινες μαρμελάδες ταιριάζουν εξαιρετικά με το ψημένο μαλακό τυρί Μαστέλο Αγελαδινό)

Για τα αλμυρά pancakes

Σερβίρουμε τα αλμυρά pancakes με βραστό αυγό ή αυγό ποσέ, αβοκάντο, γαλοπούλα, ντοματάκια και μαλακό τυρί Αγελαδινό Μαστέλο για ένα τέλειο αλμυρό brunch.