Συνταγή από tsoukala_angeliki
Κάτι ποιοτικό, λιτό & σίγουρα πολύ γευστικό είναι αυτό θέλουμε από ένα πλατό τυριών
Εγώ ήδη βρήκα τι θα φτιάξω για τα Χριστούγεννα.
Αγαπώ τα plateau με διάφορα ελληνικά τυριά και αλοιφές. Έτσι είπα να προσθέσω και μια φοκάτσια και να ολοκληρώσει ένα από τα γιορτινά μου γεύματα.
Υλικά (για πυρέξ 26x20cm)
- 300 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.σ ελαιόλαδο
- αλάτι χοντρό
- 1 κ.γ ζάχαρη
- 10 γρ μαγιά
- 200 γρ νερό
- δενδρολίβανο
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και 1/2 κ.γ αλάτι
Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα αλευριού και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα
Προσθέτουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε για λίγο
Τέλος, προσθέτουμε το υπολοιπό αλεύρι και ζυμώνουμε με το χέρι
Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και ζυμώνουμε τη φοκάτσια ώστε να δημιουργήσουμε ένα ομοιογενές και λείο μείγμα.
Ρίχνουμε 2-3 κ.σ ελαιόλαδο στο πυρέξ μας και το απλώνουμε παντού και προσθέτουμε το μείγμα
Την αφήνουμε για 2 ώρες να φουσκώσει
Μόλις φουσκώσει, κάνουμε τρύπες με τα δάχτυλα μας σε όλη την επιφάνεια και ρίχνουμε από πάνω χοντρό αλάτι
Την αφήνουμε για 30’ να ξεκουραστεί και προσθέτουμε το δενδρολίβανο
Προθερμαίνουνε το φούρνο μας στους 200°C στον αέρα και ψήνουμε για 20’
Βγάζουμε από το φούρνο και για να μη μας μαλακώσει από κάτω την τοποθετούμε σε μία σχάρα ώστε να παίρνει αέρα.