Πατάτες φούρνου στην πιο γιορτινή εκδοχή τους γίνονται “ακορντεόν” γεμίζονται και μεταμορφώνονται.
Υλικά
- 10 πατάτες σε ίδιο μέγεθος
- 10 φέτες μπέικον λεπτές
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 100 γρ. Μαστέλο τριμμένο
- 2 ποτήρια ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
- 50 ml ελαιόλαδο
- 1 κ.σ βούτυρο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τις πατάτες και κόβουμε μια μικρή φετούλα από κάτω για να είναι σταθερές.
- Τις κόβουμε βαθιά σε λεπτές, ίσες παράλληλες φέτες χωρίς να φτάσουμε μέχρι κάτω. Όταν τις ανοίξουμε θα μοιάζουν με ακορντεόν. Τις αλατίζουμε ελαφρά.
- Λαδώνουμε ένα ταψί και σκορπάμε το σκόρδο και το βούτυρο σε κομμάτια. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190οC.
- Κόβουμε το μπέικον σε λεπτές λωρίδες και τις βάζουμε ανάμεσα στις φέτες πατάτας.
- Βάζουμε τις πατάτες στο σκεύος, τις περιχύνουμε με το ζωμό που έχουμε βάλει να βράσει και ψήνουμε για 30′ σκεπασμένες με αλουμινόχαρτο.
- Ελέγχουμε και θα πρέπει να έχουν μαλακώσει ελαφρώς.
- Τις πασπαλίζουμε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, και το τριμμένο τυρί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 40 λεπτά ακόμα μέχρι να ροδίσουν.
Σερβίρισμα
Τις σερβίρουμε ζεστές. Απολαμβάνουμε με σαλάτα και ένα ποτήρι αρωματικό ροζέ κρασί!