Υλικά
- 4 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- ½ κιλό κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
- 1 κ.γ. αλάτι και πιπέρι
- ½ φλιτζ. ξύδι βαλσαμικό
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο επιπλέον
- 200 γραμ Μαστέλο Καπνιστό σε κύβους
- 4 ώριμα σύκα καθαρισμένα ή 4 παστελαρίες (ξερά σύκα)
- φρεσκοπλυµένη πράσινη σαλάτα της αρεσκείας µας (λόλα, γλυστρίδα γαλλική ή ότι άλλη πράσινη σαλάτα θέλουµε)
Εκτέλεση
- Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουµε τα κρεμμύδια. Τα γυρίζουμε λίγο ώσπου να ξανθύνουν ελαφρά και κατόπιν ρίχνουµε τη ζάχαρη και το αλατοπίπερο.
- Ανακατεύουµε, τοποθετούμε το καπάκι, χαµηλώνουµε τη φωτιά και αφήνουµε ώσπου τα κρεμμύδια να πάρουν ένα διάφανο χρώµα δηλαδή για περίπου 20 λεπτά.
- Ανοίγουµε το καπάκι και ρίχνουµε το ξύδι. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στο δυνατό και ανακατεύουµε ώσπου η σάλτσα να πάρει ένα καραµελένιο καφέ χρώµα (περίπου 10 λεπτά).
- Σε ένα τηγάνι µε µια κουταλιά λάδι σε δυνατή φωτιά βάζουμε τους κύβους του τυριού.
- Τα αφήνουμε να ροδοκοκκινίσουν και από τις τέσσερις πλευρές.
- Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα σαλατικά με τη χλιαρή σάλτσα κρεμμυδιών προσθέτοντας, αν χρειάζεται το επιπλέον ελαιόλαδο αλάτι και πιπέρι
Σερβίρισμα
Σερβίρουμε στα πιάτα στολίζοντας με τα σύκα και το τυρί