Υλικά

  • 4 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • ½ κιλό κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι και πιπέρι
  • ½ φλιτζ. ξύδι βαλσαμικό
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο επιπλέον
  • 200 γραμ Μαστέλο Καπνιστό σε κύβους
  • 4 ώριμα σύκα καθαρισμένα ή 4 παστελαρίες (ξερά σύκα)
  • φρεσκοπλυµένη πράσινη σαλάτα της αρεσκείας µας (λόλα, γλυστρίδα γαλλική ή ότι άλλη πράσινη σαλάτα θέλουµε)

Εκτέλεση

  1. Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουµε τα κρεμμύδια. Τα γυρίζουμε λίγο ώσπου να ξανθύνουν ελαφρά και κατόπιν ρίχνουµε τη ζάχαρη και το αλατοπίπερο.
  2. Ανακατεύουµε, τοποθετούμε το καπάκι, χαµηλώνουµε τη φωτιά και αφήνουµε ώσπου τα κρεμμύδια να πάρουν ένα διάφανο χρώµα δηλαδή για περίπου 20 λεπτά.
  3. Ανοίγουµε το καπάκι και ρίχνουµε το ξύδι. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στο δυνατό και ανακατεύουµε ώσπου η σάλτσα να πάρει ένα καραµελένιο καφέ χρώµα (περίπου 10 λεπτά).
  4. Σε ένα τηγάνι µε µια κουταλιά λάδι σε δυνατή φωτιά βάζουμε τους κύβους του τυριού.
  5. Τα αφήνουμε να ροδοκοκκινίσουν και από τις τέσσερις πλευρές.
  6. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα σαλατικά με τη χλιαρή σάλτσα κρεμμυδιών προσθέτοντας, αν χρειάζεται το επιπλέον ελαιόλαδο αλάτι και πιπέρι

Σερβίρισμα

Σερβίρουμε στα πιάτα στολίζοντας με τα σύκα και το τυρί