Από το Manos Dimitroulis Dietstories

Το Μαστέλο είναι πολύ θρεπτικό και υγιεινό τυρί με απίστευτη γεύση που ταιριάζει γάντι στον τραχανά.

Ο τραχανάς είναι ένα ελληνικό superfood όντας πλούσιος σε μαγνήσιο, ασβέστιο, φυλλικό οξύ & φυτικές ίνες.

Είναι ότι πρέπει για τον κρύο καιρό και σίγουρα θα αρέσει πολύ και στα παιδιά σας.

Υλικά (για 4 μερίδες)

  • 200 γρ. ζυμωτό γλυκό τραχανά
  • 200 γρ. Μαστέλο σε κυβάκια
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
  • 3 φρέσκες ώριμες ντομάτες (ή 10 ντοματίνια) ψιλοκομμένα
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 χούφτες ντοματίνια
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι & πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Σοτάρουμε το κρεμμύδι σε κατσαρόλα με το ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει.
  2. Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
  3. Προσθέτουμε αλάτι & πιπέρι και λίγο από το ζωμό (½ κούπα περίπου). Αφήνουμε να πάρει μία βράση.
  4. Χτυπάμε το μείγμα με ραβδομίξερ χειρός μέσα στην κατσαρόλα.
  5. Προσθέτουμε τον υπόλοιπο ζωμό και μόλις πάρει μία βράση ρίχνουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε καλά.
  6. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20-25 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει.
  7. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τα ολόκληρα ντοματίνια, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για άλλα 5 λεπτά.
  8. Ρίχνουμε το Μαστέλο, ανακατεύουμε για άλλα 5 λεπτά και σερβίρουμε προαιρετικά με φρέσκια ρίγανη

 

Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα (1/4 συνταγής)

  • Ενέργεια: 379 kcal
  • Υδατάνθρακες: 47 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 16.2 γρ.
  • Λιπαρά: 15.2 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 4.9 γρ.
  • Φυτικές Ίνες: 3.6 γρ.

 

Γιατί αγαπάμε τα τυριά Μαστέλο

  • Το Μαστέλο είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνες Α, D, σε φώσφορο, ψευδάργυρο και πρωτεΐνες, έχοντας χαμηλή περιεκτικότητα νατρίου (αλατιού)
  • Έχει φανταστική γεύση και υφή
  • Καταναλώνεται ωμό αλλά λιώνει και υπέροχα στο ψήσιμο
  • Είναι πλούσιο σε φώσφορο και πρωτεΐνη έχοντας λίγες θερμίδες.