Συνταγή – Κείμενο: Άκης Πετρετζίκης

Υλικά

Για το chutney:

  • 1 κρεμμύδι
  • 600 γρ. σταφύλια
  • 1 σκ. σκόρδο, μικρή
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο
  • 2 κλ. δεντρολίβανο
  • αλάτι
  • 1 πρέζα μπούκοβο
  • 3-4 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο

Για τις μπρουσκέτες:

  • 300 γρ. ψωμί, με προζύμι, σε φέτες
    2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 500 γρ. μαλακό τυρί Μαστέλο®

Για το σερβίρισμα:

  • ρίγανη
  • θυμάρι
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Για το τσάτνει / chutney:

  1. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
  2. Κόβουμε το κρεμμύδι σε μικρά κομμάτια και το βάζουμε στο τηγάνι.
  3. Κόβουμε τα σταφύλια στη μέση και τα βάζουμε στο τηγάνι.
  4. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε τον γλυκάνισο, το δεντρολίβανο, αλάτι, το μπούκοβο και την κρέμα βαλσάμικο.
  5. Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά 20-25 λεπτά για να δέσει το μείγμα.
  6. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Για τις μπρουσκέτες:

  1. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο.
  2. Κόβουμε το ψωμί σε φέτες και το βάζουμε στο τηγάνι. Βάζουμε το σκόρδο, αφήνουμε να πάρει χρώμα και αφαιρούμε από τη φωτιά.
  3. Τοποθετούμε ξανά το τηγάνι στη φωτιά.
  4. Κόβουμε το Μαστέλο σε φέτες και το βάζουμε στο τηγάνι. Ψήνουμε για 1 λεπτό και από τις 2 πλευρές να πάρει χρώμα.
  5. Αφαιρούμε και τοποθετούμε πάνω από το ψωμί.
  6. Βάζουμε από 1 κ.σ. τσάτνει και σερβίρουμε με ρίγανη, θυμάρι και ελαιόλαδο.