Μαστέλο σαγανάκι και υπέροχα αρωματικά, μελωμένα σύκα, με κρασί και γαρίφαλο.

Υλικά

  • 200 γρ. Μαστέλο αγελαδινό, σε ενιαίο κομμάτι
  • τα φύλλα από 2-3 κλαράκια φρέσκο θυμάρι ή λίγο ξερό
  • ξύσμα από 1/2 λεμόνι
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 3 παξιμαδάκια χαρουπιού, σπασμένα
  • 50 γρ. ελιές θρούμπες, χωρίς κουκούτσια
  • 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
  • 500 γρ. σύκα βασιλικά
  • 10 γρ. κόκκοι από μαύρο πιπέρι
  • 50 ml κρασί Vinsanto (ή άλλο γλυκό κρασί)
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 καρφάκι γαρίφαλο
  • 5 φύλλα φρέσκου βασιλικού
  • 1/2 κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ βάζουμε το Μαστέλο, το θυμάρι, το ξύσμα λεμονιού και το μισό ελαιόλαδο, γυρίζουμε το τυρί μια δυο φορές να βραχεί και το αφήνουμε να μαριναριστεί για 1-24 ώρες.
  2. Χτυπάμε στον πολυκόφτη τα παξιμάδια με τις ελιές και τη ρίγανη, μέχρι να γίνει ένα μείγμα σαν χοντρή σκόνη.
  3. Το απλώνουμε σε ταψάκι και το ψήνουμε (στην ουσία το «στεγνώνουμε») σε φούρνο προθερμασμένο στους 100°C για 30 λεπτά.
  4. Αφού κρυώσει, το μεταφέρουμε σε κλειστό δοχείο, για να μην απορροφήσει υγρασία από την ατμόσφαιρα και πανιάσει, μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
  5. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180°C. Χαράσσουμε χιαστί τα σύκα στη μυτερή τους άκρη με ένα μαχαίρι και τα βάζουμε σε ένα ταψάκι με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το πιπέρι, το κρασί, τη δάφνη, το γαρίφαλο, το βασιλικό και το μπούκοβο. Ανακατεύουμε με τα χέρια, τακτοποιούμε τα σύκα σε μονή στρώση με το χαραγμένο μέρος προς τα πάνω και τα ψήνουμε για 20 λεπτά.
  6. Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε ένα σκέτο αντικολλητικό τηγάνι, κατά προτίμηση με ραβδώσεις, σε δυνατή φωτιά.
  7. Στραγγίζουμε το Μαστέλο και το ψήνουμε για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρει χρώμα (στο σχαροτήγανο αποκτά τις χαρακτηριστικές σκούρες ραβδώσεις).

Σερβίρισμα

Το σερβίρουμε σε πιατέλα με τα ψημένα σύκα. Πασπαλίζουμε με πιπέρι και το μείγμα παξιμαδιού.