Αγαπάμε τις εύκολες συνταγές και όταν μπορούμε να τις ντύσουμε γιορτινά τότε τι το καλύτερο. Δεν ξέρω αν έχεις δει την πίτσα σε μορφή αστεριού, ακτινωτή, με γέμιση σε κάθε ακτίνα, αλλά σίγουρα εάν δοκιμάσεις να τη φτιάξεις! Με ένα ζυμάρι εύπλαστο – φουλ γευστικό και κυρίαρχο συστατικό το τυρί Μαστέλο, θα κάνεις χαρούμενους όσους τη γευτούν.
Υλικά
Για δύο μεγάλες πίτσες ή τέσσερις μικρές:
-
-
- 500 γρ χλιαρό νερό
- 10 γρ ξηρή μαγιά
- 20 γρ μέλι
- 750 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 12 γρ αλάτι
- 10 γρ ξύδι
- 25 γρ ελαιόλαδο
- 1 συσκευασία Μαστέλο αγελαδινό
-
Για την πίτσα με γέμιση pesto:
-
-
- 1 κ.σ pesto βασιλικού
- Ντοματίνια κομμένα στη μέση
- Τριμμένο Μαστέλο
-
Για την πίτσα με λουκάνικο:
-
-
- 200 γρ σάλτσα ντομάτας
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- αλάτι, πιπέρι , ρίγανη, ελαιόλαδο
- μερικά φύλλα βασιλικού
- τριμμένο Μαστέλο
- 1 λουκάνικο χωριάτικο σε λεπτές φέτες
-
Εκτέλεση
Τοποθετείς στον κάδο του μίξερ το νερό, το μέλι και τη μαγιά. Αφήνεις 5´ να ενεργοποιηθεί. Ρίχνεις το αλεύρι και τα υπόλοιπα υλικά και δουλεύεις με τον γάντζο μέχρι να έχεις εύπλαστο ζυμάρι και να ξεκολλάει από τον κάδο. Καλύπτεις με μεμβράνη και αφήνεις να φουσκώσει. (Μπορείς το ζυμάρι να το φουσκώσεις και στο ψυγείο για 24 ώρες δίνοντας του κατά τη διάρκεια ένα ξεφούσκωμα.)
Όταν διογκωθεί το χωρίζεις στη μέση ή στα τέσσερα και με τη βοήθεια ενός πλάστη και λίγο αλευριού ανοίγεις δίσκο πάνω σε λαδόκολλα. Βάζεις τα υλικά που θέλεις στο κέντρο και χαράζεις με ένα μαχαίρι τις τέσσερις πλευρές και στην συνέχεια χαράζεις τα μεσοδιαστήματα, δημιουργώντας 8 τμήματα.
Σε κάθε τμήμα βάζεις μια κ.σ. τριμμένο Μαστέλο και κλείνεις ενώνοντας τις άκρες του κάθε τμήματος. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες. Τοποθετείς με τη λαδόκολλα στο ταψί και ψήνεις στους 200°C μέχρι να ροδίσει καλά. Σερβίρεις ζεστή με φύλλα βασιλικού και κόβεις ακτινωτά, ούτως ώστε κάθε κομμάτι να έχει δική του γέμιση.