Ένα χορταστικό πιάτο με λουκάνικα, αυγά και λάχανο τουρσί. Το συνοδεύετε με Κατσικάκι Μαστέλο και απολαμβάνετε!

Υλικά

Για το λάχανο τουρσί:

  • 700g κόκκινο λάχανο (ζυγισμένο καθαρισμένο )
  •  1-1,5 κουταλιά της σούπας (15ml- 22 ml) αλάτι
  • 2,5 κούπες (625ml) ξύδι (κατά προτίμηση μηλόξιδο ή πολύ ελαφρύ ξύδι από σταφύλι)
  • 2 κουταλιές σούπας (30 ml) ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι κόκκους πιπεριού
  • 1 κουταλάκι κόκκους από μπαχάρι
  • 1 πορτοκαλόφλουδα περίπου 10 cm

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε το λάχανο και το κόβουμε όπως στη λαχανοσαλάτα.
  2. Προσθέτουμε το αλάτι και τρίβουμε το κομμένο λάχανο αρκετά (περίπου 5 λεπτά), να μαραθεί.
  3. Το αφήνουμε για ένα 24ωρο στο ψυγείο.
  4. Πλένουμε τα βάζα που πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε και τα αποστειρώνουμε.
  5. Βάζουμε το λάχανο σε στραγγιστήρι και το πιέζουμε να φύγουν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά.
  6. Βάζουμε το στραγγισμένο λάχανο και όλα τα υπόλοιπα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία (να μην εξατμιστούν τα υγρά) για 15 λεπτά, ανακατεύοντας πότε πότε.
  7. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε μια πετσέτα και αρκετό νερό να ζεσταθεί.
  8. Γεμίζουμε τα βάζα μας προσεκτικά με ένα κουτάλι αφήνοντας περίπου 5cm από την κορυφή. Συμπληρώνουμε με το υγρό που έχει μείνει στην κατσαρόλα ώστε να καλυφθεί το τουρσί μας, και τα σφραγίζουμε.
  9. Τα βάζουμε στην κατσαρόλα με την πετσέτα όπου έχει ήδη ζεσταθεί το νερό (πριν κοχλάσει, αλλιώς συμπληρώνουμε λίγο κρύο να πέσει η θερμοκρασία) και προσθέτουμε νερό ώστε να καλύπτονται κατά 2-3 cm. Φροντίζουμε να μην ακουμπούν μεταξύ τους.
  10. Μόλις κοχλάσει το νερό, χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία και αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά.
  11. Αποσύρουμε από το μάτι και αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στην κατσαρόλα.
  12. Περιμένουμε το τουρσί μας να ωριμάσει μία εβδομάδα τουλάχιστον.

Σημείωση: Διατηρείται σε δροσερό ντουλάπι για 4 μήνες. Όταν ανοίξουμε ένα βάζο, διατηρούμε όσο τουρσί μείνει στο ψυγείο για 5-6 μέρες.