Συγκριτικά η πιο δύσκολη συνταγή από όλες τις κολοκυθόπιτες που κυκλοφορούν! Αλλά μακράν η πιο νόστιμη!
Με μια ιδέα γεύσης από το καπνιστό τυράκι και όλη τη γλύκα του κολοκυθιού που προκύπτει από τον τρόπο μαγειρέματος, κάνει τη διαφορά.
Μπορείτε να φτιάξετε μια μεγάλη πίτα σε ταψί ή και μικρά πιτάκια που διατηρούνται και στην κατάψυξη.
Υλικά
- 1 πακέτο φύλλο κιχί
- φρέσκο βούτυρο λιωμένο
(Για τη γέμιση)
- 3 κ.σ. βούτυρο
- 7-8 κ.σ. ελαιόλαδο
- 800 γρ. κολοκύθια
- 4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 150 γρ. Μαστέλο αγελαδινό τριμμένο
- 50 γρ. Μαστέλο Καπνιστό τριμμένο
- 2 αυγά
- 1/4 ματσάκι δυόσμο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τα κολοκύθια και τα τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη.
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και βάζουμε το βούτυρο και το λάδι και μαγειρεύουμε τα κολοκύθια και τα κρεμμύδια. Είναι μια αργή διαδικασία που μπορεί να πάρει έως και 40 λεπτά.
- Ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα για να μην κολλήσουν έως ότου απορροφηθούν όλα τα υγρά, μαλακώσει και σκουρύνει η παρασκευή.
Αφήνουμε να κρυώσει τελείως! - Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια, προσθέτουμε λίγο αλάτι και τα χτυπάμε σε σφιχτή μαρέγκα.
- Σε μπολ ανακατεύουμε τα κολοκύθια, τα τυριά,τους κρόκους,το δυόσμο αλατοπιπερώνουμε και τέλος προσθέτουμε με μαρίζ τη μαρέγκα.
- Στρώνουμε σε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί 3 φύλλα ραντίζοντας το κάθε ένα ξεχωριστά με λιωμένο βούτυρο. Αδειάζουμε και στρώνουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 3 φύλλα, βουτυρώνοντας τα κάθε φορά.
- Κόβουμε με ψαλίδι τα φύλλα της επιφάνειας, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε για 45-60 λεπτά στους 170 βαθμούς.
Σερβίρισμα
Αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει, κόβουμε και σερβίρουμε. Είναι πεντανόστιμη και κρύα.