Από το Teti’s Flakes

Μυρωδιές όπως αυτή που αναδύεται από το φρεσκοψημένο αλμυρό τσουρέκι με αγελαδινό τυρί Μαστέλο και πιπεριές. Αυτό το αλμυρό τσουρέκι είναι κάτι σαν αποχαιρετιστήριο γεύμα για το καλοκαίρι. Καθώς αξιοποιεί τόσο όμορφα τις τελευταίες χοντρόσαρκες πιπεριές του κήπου αλλά και τα μυρωδικά μας από τη γλάστρα.

Υλικά

Αλμυρό τσουρέκι με τυρί Μαστέλο
Για  2 τσουρέκια

  • ¾ κούπα γάλα
  • 2 ½ κ.γ. μαγιά, ξηρή
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 3 ½ κούπες αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 60 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

 

Για τη γέμιση

  • 300 γρ. τυρί αγελαδινό Μαστέλο, τριμμένο
  • 8 πιπεριές, κόκκινες και πράσινες
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • ½ κούπα φρέσκο βασιλικό
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

 

Οδηγίες

  1. Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το γάλα, τη μαγιά, τη ζάχαρη, τα αυγά, το 3 1/2 φλιτζάνι αλεύρι και το αλάτι. Ζυμώνουμε για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως το αλεύρι.
  2. Προσθέτουμε σιγά σιγά το βούτυρο και ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθεί. Εάν η ζύμη είναι κολλώδης, προσθέτουμε λίγο παραπάνω αλεύρι.
  3. Καλύπτουμε το μπολ με ένα αντικολλητικό χαρτί και έπειτα με μια καθαρή πετσέτα. Αφήνουμε να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 1 ώρα ή έως ότου διπλασιαστεί σε μέγεθος.
  4. Παράλληλα, σε προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε τις πιπεριές στους 200°C μέχρι να εμφανίσουν φουσκάλες στη φλούδα και να αρχίσει να μαυρίζει. Ξεφλουδίζουμε τις πιπεριές, αφαιρούμε τους σπόρους και αφήνουμε στην άκρη.
  5. Με τη βοήθεια ενός μπλέντερ αλέθουμε τις κόκκινες πιπεριές μαζί με τη μια σκελίδα σκόρδο, το αλάτι και το φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Αφαιρούμε από το μπλέντερ και προσθέτουμε τις πράσινες πιπεριές μαζί με το βασιλικό, τη μια σκελίδα σκόρδο, το αλάτι και το φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Αφήνουμε στην άκρη τις δύο αλοιφές.
  6. Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε δύο ίσα κομμάτια. Σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, απλώνουμε τη ζύμη σε ορθογώνιο σχήμα.
  7. Απλώνουμε ομοιόμορφα την αλοιφή της κόκκινης πιπεριάς και τη μισή ποσότητα του τριμμένου τυριού. Τυλίγουμε κατά μήκος το ζυμάρι, όσο το δυνατόν πιο σφιχτά, με σκοπό να καταλήξουμε σε έναν κύλινδρο.
  8. Με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού κόβουμε κατά μήκος με σκοπό να δημιουργήσουμε δύο λωρίδες. Πλέκουμε την πλεξούδα μας. Συνεχίζουμε με το δεύτερο ζυμάρι.
  9. Μεταφέρουμε προσεκτικά και τις δύο πλεξούδες σε μια λαδόκολλα. Καλύπτουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά.
  10. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 30-35 λεπτά, ή μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.

 

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

Το πιο σημαντικό σημείο για την επιτυχία της συνταγής δεν είναι άλλο από το φούσκωμα της ζύμης. Θα πρέπει να δώσουμε στο ζυμάρι μας τον απαραίτητο χρόνο, αλλά και τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε να φουσκώσει.

Αν το σπίτι σας δεν είναι ιδιαίτερα ζεστό τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το φούρνο για το φούσκωμα της ζύμης. Στο δικό μου φούρνο οι 30 βαθμοί ήταν μια χαρά, αντιστάσεις, όχι αέρα. Ο αέρας μπορεί να ξεράνει το ζυμάρι μας.

Για τη γέμιση επέλεξα για ακόμη μια φορά το αγαπημένο μου αγελαδινό Μαστέλο καθώς και πιπεριές, κόκκινες και πράσινες. Ένα από τα δύο τσουρέκια είχε αποκλειστικά κόκκινες πιπεριές, ενώ το δεύτερο είχε πράσινες πιπεριές και φρέσκο βασιλικό.