Ίσως το πιο ονομαστό τυρί από την Χίο, παράγεται από πλούσιο αγελαδινό γάλα, και καπνίζεται αποκτώντας ένα διακριτικό άρωμα.
Το μαλακό τυρί Μαστέλο® Καπνιστό αγελαδινό, έχει 29% λιπαρά, 46% υγρασία και 1,6% αλάτι, διατίθεται σε κεφαλάκια των 380 γραμ. περίπου συσκευασμένο σε κενό αέρα. Διατηρείται στο ψυγείο για 2½ μήνες.
Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι μπορεί να ψηθεί χωρίς να λιώσει και γι’ αυτό έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλές σαν σαγανάκι, ψητό, αλλά και σαν συστατικό για σαλάτες. Δείτε συνταγές εδώ.
Έχει 45% υγρασία, 27gr λιπαρά και 1.6gr αλάτι .
Μαστέλο® είναι η εμπορική ονομασία του τυριού (που φτιάχτηκε πρώτη φορά το 1994 από τον Κ. Τουμάζο στη Χίο) και όχι ο τύπος του.