Συνταγή από Mrs Olivespoon
Αυτή η συνταγή είναι εδώ για να σας κάνει να ξεχάσετε όσα ξέρατε για τα μακαρόνια με κιμά.
Τώρα θα πεις καλά τι το διαφορετικό έχει; Κι εγώ θα σου απαντήσω ευθύς αμέσως. Πέρα από τα ζυμαρικά που είναι χειροποίητα Χιώτικα ζυμαρικά έχουν μια ελαφριά επίγευση μανταρινιού.
Η σάλτσα όμως ήρθε να εντείνει αυτή τη γεύση και να την κάνει ακόμα πιο λαχταριστή. Για φαντάσου λοιπόν σε ένα κυριακάτικο τραπέζι να σε περιμένει αυτό το λαχταριστό πιάτο.
Υλικά
- 500γρ. Χιώτικο στριφτάρι με μανταρίνι
- 600ml τριμμένη ντομάτα
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 1 καρότο
- Ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
- 20ml λευκό κρασί
- 20ml χυμό πορτοκάλι
- 350γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- Αλάτι-Πιπέρι
- Φρέσκια ρίγανη
- 100γρ. Αλμυρό Μαστέλο
Οδηγίες
- Βράζουμε τα ζυμαρικά μας για 5 λεπτά. Τα αποσύρουμε νωρίτερα από τα 8 λεπτά που θα είναι έτοιμα γιατί θα τραβήξουν και τα υγρά από τη σάλτσα.
- Παράλληλα σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μας που έχουμε ψιλοκόψει, μαζί με τον κιμά και το καρότο που τρίψαμε σε τρίφτη.
- Σβήνουμε με κρασί και μόλις εξατμίσεις το αλκοόλ ρίχνουμε μέσα τη ντομάτα το πορτοκάλι και τη φρέσκια ρίγανη, αλάτι-πιπέρι. Μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Σε ένα πυρέξ προσθέτουμε μια δόση κιμά και λίγο τριμμένο σκληρό Μαστέλο. Συνεχίζουμε με τα ζυμαρικά και από πάνω την υπόλοιπη σάλτσα κιμά και τελευταία στρώση από το τυρί.
- Ανακατεύω απαλά να ενωθούν μεταξύ τους. Βάζουμε το πυρέξ στο γκριλ για 10 λεπτά ίσα να κάνει το τυρί να λιώσει και να δώσει μια ελαφριά κρούστα.
- Το φαγάκι μας είναι έτοιμο. Δε θα σας πω πως να το σερβίρετε αντιθέτως βγάλτε το πυρέξ πάνω στο τραπέζι και βάλτε στα πιάτα γιατί όλοι θα βάζουν ξανά και ξανά.