Από το The Cook In You
Μια σαλάτα γεμάτη χρώματα, γεύσεις και διαφορετικές υφές, στο κέντρο του γιορτινού σας τραπεζιού, σίγουρα θα κλέψει την παράσταση!
Οι γιορτές πλησιάζουν, τα εορταστικά τραπέζια προγραμματίζονται και εγώ συνεχίζω τις χριστουγεννιάτικες συνταγές μου, με μια σαλάτα με ψητή κολοκύθα & μαριναρισμένο τυρί, τόσο ιδιαίτερη και ξεχωριστή που θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους ή την οικογένεια σας σ’ ένα τέτοιο τραπέζι. Είναι σίγουρο πως μόνο και μόνο με την εμφάνισή της και τα χρώματά της, θα συζητηθεί.
Αυτή η σαλάτα τα έχει όλα. Γλυκιά ψημένη κολοκύθα, ζουμερούς σπόρους ροδιού, καρύδια και το καλύτερο: μαριναρισμένο τυρί! Και φυσικά τι πιο ιδανικό, από το μαλακό τυρί Μαστέλο αγελαδινό. Ένα δικό μας χιώτικο τυρί με τόση γεύση, είναι η καλύτερη επιλογή γι’ αυτή τη σαλάτα.
Το μαρινάρισμα με ελαιόλαδο και μυρωδικά, του πάει πολύ, γιατί αναδεικνύεται η φίνα γεύση του και παράλληλα παραμένει αναλλοίωτη η φυσική μαστιχωτή υφή του.
Βρείτε τα τυριά Μαστέλο στα ψυγεία των super markets ή παραγγείλετε τα online εδώ.
Η αλήθεια είναι πως για να την ετοιμάσετε, απαιτείται μια σχετική διαδικασία. Όχι όμως δύσκολη. Χρειάζεται λίγη οργάνωση και σωστός προγραμματισμός και κατά τ’ άλλα η παρασκευή της είναι παιχνιδάκι.
Πρώτα το μαρινάρισμα του τυριού. Πρέπει να γίνει από την προηγούμενη ημέρα, για να πάρει το τυρί τα αρώματα και τις γεύσεις του ελαιολάδου και των μυρωδικών.
Μετά η κολοκύθα. Ψημένη και μελωμένη, αρωματισμένη με θυμάρι και κανέλα και με το έντονο πορτοκαλί χρώμα της θα χαρίσει στη σαλάτα μας τη γιορτινή της νότα. Το ψήσιμό της μπορεί να γίνει και αυτό από την προηγούμενη ημέρα.
Και αφού θα έχουμε έτοιμο το μαριναρισμένο τυράκι και την ψητή κολοκύθα, η σαλάτα μας θα είναι έτοιμη για σερβίρισμα σε λίγα λεπτά.
Και επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχια και όλοι είμαστε βιαστικοί αυτές τις μέρες, πάμε να δούμε αναλυτικά τη συνταγή!
Υλικά
για το μαριναρισμένο τυρί
• 150 γρ. τυρί Μαστέλο αγελαδινό
• 150 ml ελαιόλαδο
• 2 πιπερίτσες τσίλι
• 1/2 κ.σ. κόκους μαύρο πιπέρι
• 1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
για την ψητή κολοκύθα
• 1 μικρή κολοκύθα (περίπου 500 γρ.)
• 3 κ.σ. ελαιόλαδο
• 2 κ.σ. μέλι
• 1 κ.γ. κανέλα
• 2 κ.σ. θυμάρι
• αλάτι, πιπέρι
για το dressing ροδιού
• 70 ml ελαιόλαδο
• 50 ml φρεσκοστυμμένο χυμό ροδιού
• 3 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
• 2 κ.σ. μέλι
• αλάτι, πιπέρι
για τη σαλάτα
• 300 γρ. φύλλα baby σπανάκι
• 200 γρ. πράσινα λαχανικά (μαρούλι, ρόκα, ραντίτσιο)
• σπόρους από ένα ρόδι
• 10 ντοματίνια
• 50 γρ. καρύδια
• μαριναρισμένο τυρί Μαστέλο αγελαδινό
• ψητή κολοκύθα
Εκτέλεση
Βήμα 1: Μαρινάρουμε το τυρί.
Κόβουμε το τυράκι σε μικρά κυβάκια (περίπου 1×1 εκ.). Σε ένα βάζο με καπάκι ρίχνουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το τυρί και αφήνουμε το βάζο στο ψυγείο για μια ολόκληρη νύχτα. Όσο περισσότερο μείνει το τυρί στη μαρινάδα, τόσο περισσότερα αρώματα και γεύση θα πάρει από τα μυρωδικά.
Βήμα 2: Ετοιμάζουμε την κολοκύθα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C. Κόβουμε την κολοκύθα σε φέτες, σαν πεπόνι. Δεν την ξεφλουδίζουμε. Τις τοποθετούμε σ’ ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υλικά και με πινέλο αλείφουμε καλά τις φέτες. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά. Βγάζουμε από τον φούρνο, καθαρίζουμε τις φέτες και κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Αφήνουμε στην άκρη.
Βήμα 3: Φτιάχνουμε το dressing ροδιού.
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα βάζο με καπάκι και ανακινούμε καλά μέχρι να έχουμε ένα σχετικά πηχτό και ομοιογενές dressing. To αφήνουμε στο ψυγείο.
Βήμα 4: Ετοιμάζουμε τη σαλάτα.
Σε μία μεγάλη σαλατιέρα, βάζουμε όλα τα υλικά και προσθέτουμε το μαριναρισμένο τυρί (χωρίς το λάδι και τα μυρωδικά) και τα κομμάτια της ψητής κολοκύθας. Προσθέτουμε το dressing λίγο πριν σερβίρουμε.