Από το The Cook In You

Ίσως είναι η νοστιμότερη σαλάτα που έχω φτιάξει ποτέ! Είμαι ενθουσιασμένη με αυτή την λαχταριστή σαλάτα με ρεβίθια & σύγκλινο, που θα σας δείξω σήμερα. Μία σαλάτα που μπορεί να αποτελέσει ένα πλήρες γεύμα, αφού περιέχει όσπρια, σύγκλινο και τυρί.

Την είχα στο μυαλό μου εδώ και καιρό. Και όταν τις προάλλες έφτιαξα την αγαπημένα μας ρεβίθια στο φούρνο, κράτησα λίγα από τα βρασμένα ρεβίθια. Αφού το στέγνωσα καλά, τα φύλαξα στην κατάψυξη. Και όταν μετά από μερικές μέρες την άνοιξα και είδα το σακουλάκι με τα βρασμένα ρεβίθια, την θυμήθηκα. Έτσι το super market της ημέρας προστέθηκαν μερικά έξτρα υλικά, απαραίτητα για τη σαλάτα όπως την είχα στο μυαλό μου.

Έψησα τα ρεβίθια να γίνουν τραγανά και αλήθεια σας λέω τα μισά εξαφανίστηκαν πριν προλάβουν να μπουν στη σαλάτα. Σίγουρα την επόμενη φορά που θα την φτιάξω θα ψήσω περισσότερα γιατί και σκέτα αυτά τα τραγανά ρεβίθια είναι κόλλημα!

Υλικά

για τα ρεβύθια
• 200 γρ. βρασμένα ρεβύθια
• 1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
• 1/2 κ.γ. σκόνη σκόρδου
• 1/2 κ.γ. αλάτι
• 1/2 κ.γ. κουρκουμά
• 2 κ.σ. ελαιόλαδο

για τη σαλάτα
• 1 μαρούλι
• 10 ντοματίνια
• 1 αγγούρι
• 100 γρ. σύγκλινο
• 100 γρ. μαστέλο

για το dressing
• 100 ml ελαιόλαδο
• χυμός και ξύσμα από ένα λεμόνι
• 1 σκελίδα σκόρδο
• 1 κ.γ. μέλι
• 2 κ.σ. ξύδι
• αλάτι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 °C.

Στεγνώνουμε καλά τα βρασμένα ρεβίθια με χαρτί κουζίνας. Τα ρίχνουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε την πάπρικα, την σκόνη σκόρδου, τον κουρκουμά, το αλάτι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά ώστε να καλύψουμε με τα υλικά όλα τα ρεβίθια. Στρώνουμε σε ένα ταψί αντικολλητικό χαρτί, απλώνουμε τα ρεβίθια και τα ψήνουμε για περίπου 25-30 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά.

Κόβουμε το σύγκλινο σε μικρά κομμάτια και το σοτάρουμε για λίγο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι (χωρίς λιπαρή ουσία). Το αφήνουμε στην άκρη.

Κόβουμε το μαστέλο σε φέτες και στο ίδιο τηγάνι το βάζουμε να πάρει λίγο χρώμα. Το αφήνουμε και αυτό στην άκρη.

Ψιλοκόβουμε το μαρούλι, το αγγούρι και τα ντοματίνια και τα βάζουμε στο μπολ που θα σερβίρουμε.

Για να ετοιμάσουμε το dressing, χτυπάμε καλά, όλα τα υλικά του, σε ένα βαζάκι με καπάκι.

Ρίχνουμε πάνω στα λαχανικά τα ρεβίθια, το σύγκλινο και το μαστέλο και λίγο πριν σερβίρουμε προσθέτουμε το dressing. Ανακατεύουμε καλά.