Για την bbq sauce

  • 100 γραμ. κέτσαπ
  • 3 κ.σ. ξύδι
  • 2 κ.σ. σως σόγιας
  • 80 γραμ. μαύρη ζάχαρη
  • 50 γραμ. μέλι
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • ¼ κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • 1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
  • 2 κ.γ. κρεμμύδι σε σκόνη
  • ½ κ.γ. αλάτι

 

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι, το βάζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράζει.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να πήξει.
Την αφήνουμε να κρυώσει καλά και σερβίρουμε.
Μπορούμε να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο σε καλά κλεισμένο βάζο για 2 εβδομάδες.

Για τα Μαστέλο sticks

  • 1 κεφαλάκι Μαστέλο Αγελαδινό (360 γραμ.)
  • 150 γραμ. αλεύρι
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 3 αβγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 150 γραμ. panko ή τρίμμα ψωμιού* ή τριμμένη φρυγανιά
  • 300 ml αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

 

Κόβουμε το τυρί σε μπαστουνάκια, πάχους περίπου 2 εκ.
Σε ένα βαθύ πιάτο ρίχνουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι, σε ένα δεύτερο βαθύ πιάτο ή μπολ χτυπάμε ελαφρώς τα αβγά και σε ένα τρίτο ρίχνουμε το panko.
Πανάρουμε κάθε μπαστουνάκι, περνώντας το πρώτα από το αλεύρι, μετά από το αβγό και τέλος από το panko.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και το αφήνουμε να κάψει καλά.
Ρίχνουμε λίγα-λίγα (2-3 κάθε φορά) μπαστουνάκια στο τηγάνι και τα τηγανίζουμε για περίπου 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά.
Τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να τραβήξει το πολύ λάδι.
Σερβίρουμε τα sticks ζεστά, μαζί με την bbq sauce και απολαμβάνουμε!

* αν δεν έχουμε ή δεν βρίσκουμε panko, μπορούμε να τρίψουμε στο multi λίγο μπαγιάτικο ψωμί (την ψίχα), ακόμα και ψωμί του τοστ. Αν δεν έχουμε πρόχειρο μπαγιάτικο ψωμί, μπορούμε να αφήσουμε για λίγη ώρα μερικές φέτες ψωμί του τοστ να ξεραθούν, ή να τις φρυγανίσουμε ελαφρώς, πριν να τις τρίψουμε.