Από το Let’s treat ourselves

Όταν έχεις στη διάθεση σου υπέροχα ελληνικά τυριά δεν χρειάζεται καν να μαγειρέψεις. Μπορείς να ετοιμάσεις ένα πλούσιο πλατό τυριών και να τα συνδυάσεις με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, γλυκόξινες σάλτσες και μαρμελάδες, κράκερς και φρυγανισμένο ψωμί, καθώς και με αλλαντικά. Ένα κόκκινο ή λευκό κρασί επιβάλλετε για να συνοδεύσεις το ορεκτικό σου.

Για το πλατό μου αρχικά επέλεξα αποξηραμένα φρούτα όπως βερίκοκα και σύκα, καθώς και ξηρούς καρπούς όπως καρύδια. Δυο ιδιαίτερες σάλτες ιδανικές για τυριά, ένα chutney καραμελωμένων κρεμμυδιών και μια πικάντικη σάλτσα γλυκιάς πιπεριάς, θυμαρίσιο μέλι, ιταλικό προσούτο καθώς και κρακεράκια με ελιά, αλμυρά κριτσίνια με πράσο και ψωμάκι.

Τα τυριά μου, μοναδικά και αγαπημένα, δεν είναι άλλα από τα τυράκια Μαστέλο από τη Χίο. Έχω επιλέξει και άλλες φορές να χρησιμοποιήσω στις συνταγές μου τα τυριά Μαστέλο από τη Χίο και αυτό γιατί πρόκειται για εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης τυριά, τα οποία φτιάχνονται από αγνές πρώτες ύλες, φρέσκο πλήρες Χιώτικο αγελαδινό και κατσικίσιο γάλα, το οποίο συλλέγεται καθημερινά από τοπικούς Χιώτες παραγωγούς και παρασκευάζονται στη Χίο αποκλειστικά από τον Κωνσταντίνο Τουμάζο.

Από τη μια το μαλακό τυρί Μαστέλο με αγελαδινό γάλα που με τη βουτυρένια και γλυκιά γεύση του δένει εξαιρετικά με το chutney καραμελωμένων κρεμμυδιών καθώς και με το μέλι και τα καρύδια και από την άλλη το Μαλακό τυρί Κατσικάκι Μαστέλο που με την πιο έντονη και ελαφρώς αλμυρή γεύση του συνδυάζεται άψογα με την πικάντικη σάλτσα γλυκιάς πιπεριάς. Είχα όμως τη χαρά να δοκιμάσω και το νέο Μαλακό Καπνιστό τυρί Μαστέλο, το οποίο με ενθουσίασε. Τέλειο συνοδευτικό για το προσούτο μου. Πραγματικά όσοι έχετε τη δυνατότητα, και αυτό γιατί ακόμη δεν διατίθεται σε μεγάλη ποσότητα στην αγορά, δοκιμάστε το νέο Μαλακό Καπνιστό τυρί Μαστέλο, θα το λατρέψετε, να με θυμηθείτε!