Συνταγή από elenas____food____trips
Υλικά για τη ζύμη κουρού
- 600 γρ αλεύρι γ.ο.χ.
- 2 κ.γ. μπέικιν
- 250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- 100 γρ. λιωμένο βούτυρο
- 100 ml. ελαιόλαδο
- 1 πρέζα αλάτι και 1 πρέζα ζάχαρη
Δουλεύουμε όλα μαζί τα υλικά στο μίξερ με το φτερό μέχρι να ξεκολλάει η παρασκευή από τα τοιχώματα και να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί και ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Υλικά για τη γέμιση
- 1 μεγάλο πράσο ψιλοκομμένο
- 2 κολοκυθάκια τριμμένα
- 3 καρότα τριμμένα
- 100 γρ. τριμμένο Μαστέλο
- και 2-3 ακόμα φέτες
- 1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 ml γάλα
- 1 ασπράδι και λίγο σουσάμι για το άλειμμα
Σοτάρω σε λίγο ελαιόλαδο το πράσο μέχρι να μαραθεί και προσθέτω το καρότο, το κολοκύθι και συνεχίζω το σοτάρισμα. Στη συνέχεια βάζω το αλεύρι και ανακατεύω. Συμπληρώνω το γάλα, δημιουργώντας μια ελαφριά μπεσαμέλ.
Αλατοπιπερώνω και ρίχνω το τριμμένο Μαστέλο. Αφήνω να κρυώσει η γέμιση.
Ανοίγω το φύλλο σε επιφάνεια εργασίας με τη βοήθεια ενός πλάστη ανάμεσα σε 2 λαδόκολλες. Για να πετύχω στρογγυλό σχήμα, τοποθετώ πάνω στο φύλλο ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί και με ένα μαχαίρι κόβω τη ζύμη στο σχήμα του.
Την ζύμη που περισσεύει την κάνω κριτσίνια, γίνεται πολύ νόστιμη.
Βάζω περιμετρικά τη γέμιση στην άκρη του φύλλου αφήνοντας κενό ένα δάχτυλο εξωτερικά, και αφήνοντας κενό και το κέντρο του. Κόβω το κενό ακτινωτά σε οκτώ τρίγωνα (όπως τα κομμάτια της πίτσας) και τα αναδιπλώνω προς την πλευρά της γέμισης. Περνάω με ασπράδι το ζυμάρι και πασπαλίζω με σουσάμι. Κόβω τις φέτες του τυριού σε τρίγωνα κομμάτια και τοποθετώ σε κάθε σημείο που δεν υπάρχει καλυμμένη ζύμη. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35’ περίπου ή έως να ροδίσει καλά. Απολαμβάνω την τάρτα ζέστη ή κρύα.