Αυτό το πιάτο έχει χρώμα, είναι μεσογειακό και σε ξετρελαίνει με την απλότητά του! Ένα γαλλικό ρατατούιγ το οποίο συναντά το Μαστέλο και το αποτέλεσμα είναι ένα φαγάκι μούρλια! Τσέκαρε τη συνταγή και βάλε το στο πρόγραμμα!
Υλικά
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
- 500 γρ ώριμες ντομάτες για τρίψιμο ή φρέσκο χυμό ντομάτας
- αλάτι – πιπέρι
- φύλλα φρέσκου βασιλικού
- 150 γρ. τριμμένο Κατσικάκι Μαστέλο
- 2 μελιτζάνες
- 6 ντομάτες
- 2 κολοκύθια
- 2 πιπεριές Φλωρίνης
- 1 κεφάλι αγελαδινό Μαστέλο κομμένο σε στρογγυλές φέτες διαμέτρου 6 εκ.
Εκτέλεση
Ψιλοκόβεις το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σωτάρεις για λίγα λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία στο τηγάνι (30 εκ.) με λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτεις την τριμμένη ντομάτα ή τον σπιτικό χυμό που ετοίμασες τον Αύγουστο (όπως εγώ) και δένεις τη σάλτσα στην ίδια θερμοκρασία για 10 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Δεν ξεχνάς να αλατοπιπερώσεις. Αν το τηγάνι σου μπαίνει και στο φούρνο, συνεχίζεις εκεί τη διαδικασία ,αλλιώς στρώνεις τη σάλτσα σου σε ένα πυρέξ ή ταψί διαμέτρου 30 εκ. Πασπαλίζεις με φύλλα φρέσκου βασιλικού. Τρίβεις το Κατσικάκι Μαστέλο και πασπαλίζεις πάνω από τη σάλτσα.
Κόβεις τα λαχανικά σου σε φέτες με ίδιο πάχος, ούτε πολύ χοντρές ούτε πολύ ψιλές. Με τη βοήθεια ενός κουπάτ κόβεις και το τυρί στη διάμετρο που θες (γύρω στα 6 εκ.) κι έπειτα σε ροδέλες πάχους 1 εκ. Εναλλάξ τοποθετείς τα λαχανικά και το τυρί στο τηγάνι (ή ταψί) να δημιουργήσεις ένα σπιράλ. Περιχύνεις με επιπλέον ελαιόλαδο , αλατοπιπερώνεις και προσθέτεις επιπλέον βασιλικό. Ψήνεις στο φούρνο για 1 ώρα μέχρι να μελώσουν τα λαχανικά και απολαμβάνεις με επιπλέον τυράκι Μαστέλο που του πάει πολύ.