Από το Let’s treat ourselves

Ένα γευστικότατο και ιδιαίτερο ορεκτικό, το οποίο μπορεί κάλλιστα να το συμπεριλάβετε στα εορταστικά σας τραπέζια, σε μπουφέ, σε πάρτυ ή μαζί με ένα πλατό με τυριά και αλλαντικά, για να συνοδεύσετε το κρασί ή την μπύρα σας.

Η συνταγή που θα σας παρουσιάσω σήμερα είναι για 15 έως 16 ρολάκια, αν πάλι έχετε περισσότερους καλεσμένους μπορείτε να διπλασιάσετε τις δόσεις.

Υλικά για 15-16 ρολάκια

  • 150γρ κόκκινα κρεμμύδια
  • 1 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
  • 40γρ ανοιχτή καστανή ζάχαρη
  • 2 κουτ. της σούπας ξύδι βαλσάμικο
  • 1 κουτ. του γλυκού αποξηραμένο ή φρέσκο θυμάρι
  • Λίγο νερό
  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 250γρ Μαλακό τυρί Μαστέλο® από Αγελαδινό γάλα
  • 8 φέτες καπνιστή γαλοπούλα
  • 65γρ λιαστή ντομάτα (στραγγισμένη)
  • Λίγη αποξηραμένη ρίγανη
  • Αλάτι και πιπέρι (κατά βούληση)
  • Για την επικάλυψη, ένα μικρό αυγό χτυπημένο με λίγο νερό (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση

Ξεπαγώνουμε τη σφολιάτα σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια, αφού πρώτα τα έχουμε καθαρίσει και τα έχουμε κόψει σε φέτες.

Τα αφήνουμε να μαλακώσουν για περίπου 10 λεπτά ανακατεύοντας τα με μια ξύλινη κουτάλα.

Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη, το ξύδι βαλσάμικο και το θυμάρι. Συνεχίζουμε να τα ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να καραμελώσουν. Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε και λίγο νεράκι για να μη χαθεί η υγρασία τους.

Αφού καραμελώσουν τα κρεμμύδια, τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Στο μεταξύ τρίβουμε στο χοντρό μέρος του τρίφτη το Μαλακό αγελαδινό τυρί Μαστέλο® και κόβουμε τη γαλοπούλα σε μικρές λωρίδες.

Στραγγίζουμε τη λιαστή ντομάτα από το λάδι της και την ψιλοκόβουμε.

Απλώνουμε τη σφολιάτα στο πάγκο μας και καλύπτουμε την επιφάνεια της με τα καραμελωμένα κρεμμύδια*.

Συνεχίζουμε με το τυρί, φροντίζοντας να καλύψουμε όλη την επιφάνεια της σφολιάτας.

Προσθέτουμε την καπνιστή γαλοπούλα, το υπόλοιπο τυρί, αν μας έχει μείνει, και τη λιαστή ντομάτα. Πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.

Τυλίγουμε τη σφολιάτα σε σφιχτό ρολό, ξεκινώντας από τη μεγάλη πλευρά, κλείνοντας προσεκτικά τις δύο άκρες και τοποθετώντας την ένωση από το ρολό στη βάση.

Καλύπτουμε το ρολό με αντικολλητικό χαρτί και το βάζουμε στην κατάψυξη για περίπου 20 με 30 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 έως 200 βαθμούς, ανάλογα το φούρνο και στρώνουμε χαρτί ψησίματος αντικολλητικό σε ένα ρηχό ταψί.

Βγάζουμε το ρολό από την κατάψυξη, το ξετυλίγουμε προσεκτικά και με ένα οδοντωτό μαχαίρι κόβουμε φέτες περίπου 2 εκατοστών.

Τις τοποθετούμε επάνω στο ταψί και προαιρετικά τις ραντίζουμε με λίγο αυγό που έχουμε χτυπήσει ελαφρά με λίγο νερό.

Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί η σφολιάτα.

Βγάζουμε τα ρολάκια από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς.

Σερβίρονται ζεστά!

*Μπορείτε αν θέλετε να διπλασιάσετε τη δόση των καραμελωμένων κρεμμυδιών για μια πιο έντονη γεύση.