Κείμενο-συνταγή: Χριστόφορος Πέσκιας
Φωτογραφία Γιώργος Δρακόπουλος
Το φαγητό αυτό έχει τον μπελά της ευρέσεως γερών κολοκυθανθών και του καθαρισμού τους ωστόσο το αποτέλεσμα μας αποζημιώνει και με το παραπάνω!

Υλικά

  • 40 κολοκυθοανθοί, καθαρισμένοι από την εσωτερική πορτοκαλόχρωμη σκληρή βάση στο εσωτερικό, προσεκτικά πλυμένοι και σκουπισμένοι
  • 500 ml ζωμός λαχανικών* ή νερό

Για τη γέμιση

  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 500 γρ. ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 300 γρ. κολοκυθάκια, τριμμένα και καλά στυμμένα με τα χέρια μας
  • 20 κολοκυθανθοί, ψιλοκομμένοι (επιλέγουμε φρέσκους μεν, αλλά όχι απαραίτητα γερούς – ιδανικοί είναι οι σκισμένοι ή οι πολύ μικροί)
  • 170 γρ. ρύζι νυχάκι
  • 300 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 1/4 ματσάκι μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
  • 1 ματσάκι δυόσμος (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
  • 350 γρ. τυρί Μαστέλο τριμμένο
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Γέμιση:

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα κολοκυθάκια για 10 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Προσθέτουμε τους ψιλοκομμένους κολοκυθανθούς και σοτάρουμε για 3 – 4 λεπτά, πάντα σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαραθούν.
  3. Αποσύρουμε και προσθέτουμε το ρύζι, τις ντομάτες, τα μυρωδικά, το Μαστέλο, το λεμονοχυμό, αλάτι (με μέτρο, γιατί το τυρί είναι αλμυρό) και πιπέρι και ανακατεύουμε.

Κολοκυθανθοί:

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.
  2. Με ένα κουτάλι γεμίζουμε προσεκτικά τους ολόκληρους κολοκυθανθούς με το μείγμα της γέμισης, αλλά μόνο μέχρι τη μέση τους, γιατί το ρύζι θα φουσκώσει αρκετά κατά το ψήσιμο και υπάρχει κίνδυνος να τους σκίσει.
  3. Κλείνουμε τους ανθούς, σκεπάζοντας το άνοιγμα με τις άκρες τους. Τους βάζουμε σε ένα μέτριο στρογγυλό ταψί, τον έναν δίπλα στον άλλο, κοντά, σχεδόν στριμωχτά. Τους καλύπτουμε με ένα μεγάλο ίσιο πιάτο (ή με μια πιατέλα), για να τους κρατήσει στη θέση τους.
  4. Προσθέτουμε το ζωμό ή νερό, που πρέπει να τους καλύψει πλήρως – αν όχι, συμπληρώνουμε με λίγο ζεστό νερό.
  5. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο, καλύπτοντάς το πολύ καλά, ώστε να εγκλωβιστούν οι υδρατμοί και να ψηθούν οι ανθοί, χωρίς τον κίνδυνο να στεγνώσουν και να καούν. Φουρνίζουμε στο μεσαίο ράφι και ψήνουμε για περίπου 1½ ώρα ή μέχρι να δούμε ότι οι ανθοί έχουν απορροφήσει σχεδόν όλο το υγρό.

*Ζωµός λαχανικών:

Για περίπου 1 λίτρο: Χτυπάµε στο μπλέντερ 2 πράσα, 2 καρότα, 2 ξερά κρεμμύδια και 1 µαραθόριζα, όλα χοντροκομμένα, να ψιλοκοπούν, αλλά να µη γίνουν πολτός. Σε µια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 50 ml λάδι και σοτάρουμε το µείγµα του μπλέντερ για 5 λεπτά. Ρίχνουμε 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, μαζί µε τα κοτσάνια, 1 φύλλο δάφνης και 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη. Σοτάρουμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε 1½ λίτρο ζεστό νερό. Αφήνουμε να πάρει µια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, µισοσκεπάζουµε και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά. Σουρώνουμε το ζωµό από ψιλό σουρωτήρι.

Σερβίρισμα

Τους σερβίρουμε χλιαρούς, συνοδεία γιαουρτιού.