Σήμερα ετοιμάζουμε το πιο νόστιμο σάντουιτς με φοκάτσια, γρήγορο πέστο πιπεριάς, αγελαδινό Μαστέλο σαγανάκι, ψητές μελιτζάνες & καραμελώμενα κρεμμύδια!

ΦΟΚΑΤΣΙΑ

  • 500γρ. αλεύρι σκληρό
  • 1 φακ. ξηρή μαγιά ή 100 γρ ενεργό προζύμι
  • 380 γρ. χλιαρό νερό
  • 30 γρ ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. χοντρό αλάτι για πασπάλισμα
  • 2-3 κλωναράκια δενδρολίβανο

 

ΠΕΣΤΟ

  • 3-4 πιπεριές Φλωρίνης
  • 3 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 100 γρ. τριμμένο Κατσικάκι Μαστέλο
  • 40 γρ ελαιόλαδο
  • ½ κ.γ. αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ

  • 4 μεσαία κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 20 γρ βούτυρο
  • αλάτι – πιπέρι
  • 1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • βαλσαμικό ξύδι

 

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ

  • 2 μελιτζάνες φλάσκες
  • χοντρό αλάτι
  • λίγο ελαιόλαδο
  • 200 γρ αγελαδινό Μαστέλο σε φέτες
  • ρόκα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μπολ αναμιγνύεις το αλεύρι, τη μαγιά (ή το προζύμι)και το χλιαρό νερό. Ανακατεύεις με το κουτάλι.
Προσθέτεις ελάχιστο ελαιόλαδο (2 κ.σ.) στα τοιχώματα του μπολ και τα χέρια σου και ζυμώνεις ελαφρά έως ότου να έχεις μια εύπλαστη ζύμη.
Σκεπάζεις το μπολ με πανί και αφήνεις τη ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.
Περιχύνεις ελάχιστο ελαιόλαδο (2-3 κ.σ.) στο ταψί ή πυρέξ και μεταφέρεις τη ζύμη.

Την απλώνεις με τα χέρια σε όλη την επιφάνεια του ταψιού (αφού πρώτα βρέξεις λίγο τα χέρια σου), τη σκεπάζεις με καθαρό πανί και την αφήνεις πάλι γύρω στη 1 ώρα να φουσκώσει.
Προθερμαίνεις το φούρνο στους 220°C στον αέρα.
Περιχύνεις στην επιφάνεια της ζύμης με 3 κ.σ. ελαιόλαδο και με τα ακροδάχτυλά σου, πιέζεις τη ζύμη απαλά ώστε να δημιουργηθούν οι χαρακτηριστικές φουσκάλες στην επιφάνειά της.
Πασπαλίζεις με χοντρό αλάτι και δενδρολίβανο.
Ψήνεις για 30’ περίπου μέχρι ν’ αποκτήσει ωραίο χρυσοκάστανο χρώμα.

ΠΕΣΤΟ

Κόβεις τις πιπεριές Φλωρίνης κατά μήκος.
Τις ψήνεις στο γκριλ (σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί) γύρω στα 20-25 λεπτά μέχρι να πάρει έντονο χρώμα η φλούδα τους.
Αφήνεις τις πιπεριές να κρυώσουν για 5-10 λεπτά και τις ξεφλουδίζεις.
Στον πολυκόφτη προσθέτεις όλα τα υλικά του πέστο και ανακατεύεις μέχρι να πολτοποιηθούν.
Μεταφέρεις το πέστο σε καθαρό βαζάκι.Κόβεις τη φοκάτσια και φτιάχνεις το σάντουιτς, το απολαμβάνεις ζεστό.