Συνταγή: Αστέριος Κουστούδης
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Τα μεσογειακά μυρωδικά χαρίζουν συναρπαστική ευωδιά και το Μαστέλο απολαυστική υφή. Μεζές αλησμόνητος!
Υλικά
- 3 κολοκύθια, τριμμένα
- 2 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
- 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
- 1 μάτσο μυρώνια, ψιλοκομμένα
- 1 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
- 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο με πιρούνι περίπου
- 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 100 γρ. Μαστέλο χοντροτριμμένο
- 40 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για τηγάνισμα
- 150 γρ. ρυζάλευρο, ψιλό για το αλεύρωμα (όχι την παιδική τροφή• με το ρυζάλευρο αποκτούν πιο τραγανή κρούστα, αν δεν έχουμε αντικαθιστούμε με αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάζουμε όλα τα μυρωδικά, τα κρεμμύδια και τα κολοκύθια σε ένα σουρωτήρι, τα τρίβουμε με 1 κουτ. σούπας αλάτι και τα αφήνουμε για 1 ώρα να στραγγίξουν.
- Τα στύβουμε καλά και τα αδειάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αυγό, το τυρί και λίγο πιπέρι και τα ζυμώνουμε απαλά.
- Πλάθουμε κεφτεδάκια σε μέγεθος καρυδιού (περίπου 30 γρ.).
- Τα βάζουμε στην κατάξυψη για 1 ώρα να σφίξει το μείγμα.
- Τα πανάρουμε με το ρυζάλευρο και τα τινάζουμε για να φύγει η περίσσεια.
- Ζεσταίνουμε περίπου 3 εκ. ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις το λάδι κάψει, τηγανίζουμε τους κεφτέδες σε δόσεις των 7-8 τεμαχίων, για 4-5 λεπτά περίπου η κάθε δόση, γυρίζοντάς τους τακτικά, για να ροδίσουν ομοιόμορφα.
- Βγάζουμε κάθε δόση από το τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα και τη στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.