Από τον σεφ Μιχάλη Ιωάννου  | Τυρόψωμο

Τυρόψωμο με Μαλακό τυρί Μαστέλο® και πέστο

Από τον σεφ Μιχάλη Ιωάννου 

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 2 ΚΑΡΒΕΛΙΑ

– 820γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
– 10 γρ. αλάτι
– 75 γρ. ζάχαρη
– 250 γρ. χλιαρό νερό
– 250 γρ. χλιαρό γάλα πλήρες
– 1,5 κσ. ξηρή μαγιά
– 60 γρ. λιωμένο βούτυρο ανάλατο
– 10-12 κσ. πέστο βασιλικού
 – 350 γρ. χοντροτριμμένο μαλακό τυρί Μαστέλο®

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζουμε στο κάδο του μίξερ το αλεύρι*, το αλάτι και τη ζάχαρη (*κρατάμε 100γρ. από το αλεύρι για μετά).
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το νερό και το γάλα και διαλύουμε μέσα την μαγιά. Ρίχνουμε αυτό το μείγμα και τον λιωμένο βούτυρο στον κάδο με το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι τα υλικά να ενωθούν και να ομογενοποιηθούν, περίπου 2 λεπτά. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί 5 λεπτά.
  3. Συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας από το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι η ζύμη μας να είναι μαλακή αλλά όχι κολλώδης.
  4. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ελαφρός αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνουμε με τα χέρια για 2-3 λεπτά. Σχηματίζουμε τη ζύμη μας σε μια μπάλα και την τοποθετούμε σε ένα μεγάλο λαδωμένο μπολ. Αφήνουμε το ζυμάρι μας να ξεκουραστεί μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο του (περίπου 1 ώρα).
  5. Μοιράζουμε τη ζύμη στα δυο. Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και το ένα ζυμάρι και το ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα, περίπου 40cm x25cm.
  6. Απλώνουμε πάνω στη ζύμη το μισό πέστο και πασπαλίζουμε με τη μισή ποσότητα τυριού.
  7. Ρολάρουμε τη ζύμη μας από την στενή πλευρά και κλείνουμε τις άκρες προς τα μέσα. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε κατακόρυφα την ζύμη μας. Γυρίζουμε τη ζύμη ώστε οι δυο κομμένες πλευρές να είναι από πάνω (από την πλευρά που φαίνονται τα υλικά δηλαδή). Σχηματίζουμε τις δυο πλευρές σαν πλεξούδα κλίνοντας προς τα μέσα τις δυο άκρες. Προσέχτηκα μεταφέρουμε τη σχηματισμένο ψωμί σε βουτυρωμένη μακρόστενη φόρμα.
  8. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με το άλλο μισό της ζύμης. Σκεπάζουμε τις φόρμες με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε τα ψωμιά να ξεκουραστούν (περίπου 30 λεπτά).
  9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175C για 45-50 λεπτά. Στα 25 λεπτά γυρίζουμε τα ψωμιά μπρός-πίσω και αν δούμε ότι έχουν ήδη πάρει αρκετό χρώμα καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο για την υπόλοιπη ώρα.
  10. Βγάζουμε τα ψωμιά από τον φούρνο και αφήνουμε τουλάχιστον 1 ώρα πριν τα κόψουμε.